係咪得我一個覺得今集AVG4個劇情好平平無奇?

636 回覆
909 Like 211 Dislike
劇情真係平平無奇 Fans都係咁話
有起伏 但係真係唔係太出色

但係好老實講
大家都知今集會用time travel 反cup
要突出個劇情真係唔易

又要平衡曬d角色 又要安排三元老點退位
又要防bug(time travel 真係好易有bug,雖然都防唔曬)
中間又要sell情懷 又要扣緊角色個心路歷程

出到黎好似TVB式大團圓咁
劇情唔驚喜
但係相信對一班fans黎講已經係一個best ending
其實啲英雄爆谷片都係咁架啦
上個月Captain marvel啲劇情仲易估
唔通指意佢有咩深度?
睇左開心咪算
鋼鍊比你做到第十季係鳩都悶啦
即係啲主要演員都睇唔晒啲戲
已經基本到問有邊幾粒石
關佢點跳嚟拍閪事咩
咁所以一定喺適當時間咪摺埋囉
講劇情同驚喜,的確infinity war好睇啲,尤其係果種絕望感真係留足一年

我覺得endgame嘅用途係wrap up成個故事,令fans開心,同退役ironman加captain。唔一定係best movie,但係best ending
有無睇架你
走啦,on9仔
d演員唔記得d石存乜問題?
演員一定係fans?
成套戲主腦係導演同編劇喎
覺得 marvel 視野好遠 呢集做十年既落幕電影
每個元祖角色都成長左
變左套劇情片咁
我諗唔係 die hard fans 會覺得唔好睇
明顯冇 iw 打得咁勁
我都吃驚佢地咁大膽用呢個節奏拍大結局
咁樣搬龍門都得
照你一開始咁講,
睇呢套戲要熟讀
熟讀就係fans
結論:唔熟讀嘅演員無資格入場睇首映
以下内含有少量劇透
https://youtu.be/T4OL93Rxi0k
以上内含有少量劇透
演員既責任只係要演好套戲
that's it
弱智係睇唔明
話左你係極端撚啦
唔係無資格睇
係熟讀左會令觀感加分呀
你講到好死:睇得呢套就應該要熟讀
咁樣㗎喎
同感
中間細節可能有更好詮釋
但聽到嗰句I am Ironman 嗰一刻
我就覺得個結局冇可能再好了
對fans嚟講,集咁多年大成之作,已經值回票價。而且今集唔淨止有搞笑同打鬥,仲要有埋感動位(Thor, im,stan lee....)。

加上要一口氣交代咁多劇情,整個鋪排算係唔錯,而且一啲致敬細節位都好足(CA:「hail hydra」)
玩時間嘅劇本嚟講佢都算比較少矛盾。

而且主角色大部份都發揮到佢哋嘅魅力,除咗hulk除咗撻手指、搞笑之外完全發揮唔到新人格嘅二合為一。仲有女權同CM,可以整隊女Avengers

總括來講今集作為咁多年嘅結局,已經交足貨但係對普通觀眾來講就有啲冗長,同埋有啲悶。
其實hulk冇需要變到咁
就算要變到咁都可以著墨多d
講下banner 同 hulk 之間嘅爭扎都好
thor 變肥咗亦搞彎哂avg3嘅形象
一開頭回到過去寫得太過多有d悶
要想覺得好睇咪要熟讀囉
乜死唔死啫
太多野要交代冇辦法同埋佢依個算係新角色,唔知之後會唔會再出現呢
所以唔明成班洗曬板叫人唔好劇透做乜

個劇情咁大路,驚撚劇透咩
洗撚估 未入場都比人劇透晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞