係咪得我一個覺得今集AVG4個劇情好平平無奇?

636 回覆
909 Like 211 Dislike
其實今集啲文戲已經呼應得好好 係打鬥比例少咗啲 仲記得IW 泰坦星thanos召喚隕石 ironman納米甲運用 ds既影分身到雷神岀埸 真係o矖咀睇到
今集打鬥得返ca槌盾有睇頭
全估到大結局
起:
Thanos消失左一半人後, 佢地搵到Thanos然後發現佢已經摧毀晒6粒石. 5年後發現蟻人並認為時光旅行可行

承:
各人組成3個小隊去唔同時間位面收集所有無限寶石既過程並成功救返消失既人

轉:
Thanos意外穿越左黎現代並企圖摧毀整個宇宙重新建立, 玩弄時間被時間懲罰

合:
Ironman犠牲並將入侵既大軍變灰, 各人哀悼, 最後美隊還返晒啲石

真係無起承轉合咩?
路人覺得普通 因為唔明入面鋪嘅係幾多嘅回憶同fans願望
普遍嘅fans覺得好睇 係因為圓咗佢哋嘅夢
但係真係鍾意角色或者鍾意睇戲嘅fans就會覺得係為寫而寫 好多位係唔L合理

不過唔緊要啦 實有人話唔好咁認真
真 等左半場先搶石 搶石位應該要刺激啲 但最後變成搞笑
真係笑大人個口
都係 今集iron man套85都好似冇咩突別
都係,打鬥動作上集流暢好多。
尤其上集Ironman狂用盡納米變盾,起腳,變劍,最後被反插,好精彩。
marvel戲都叫一忽忽咁dc個堆垃圾叫咩?
除左結局做得都算完滿同大戰好睇外
其實都算普通
上集好睇D
同意樓主,我睇完唔覺有咩好出色橋

係有啲感動位

最難頂係時間旅行,我即刻番屋企重睇一次回到未來123,果啲就係時間旅行電影,interstellar 都得

marvel 系列 ca2 係最好睇,avg 4 肯定唔係頭5

個人 marvel 排序

ca2 > im 1 > ca3 > ih > spiderman
劇情黎講真係好流,之前啲片場流出相同Antman2嘅結局,啲人已經推測到同time travel有關,所以主線流程係無乜surprise

但係真係勁在太多致敬位,重要用一套戲可以串連哂以前21套,MCU fans黎講真係睇到好感動
由十年前嘅IM到依家,好似一個兒時回憶要完結
一下子真係有太多情緒衝擊

不過反觀番Infinity War劇情真係估你唔到
因為好多人第一次比marvel 嘅trailer fake到透
個個睇完trailer諗住thanos搵到兩粒石啦,下集AVG 4就齊石
點知AVG3就齊到石不特止,重要結尾秒左你一半生命,然後就即刻收左,個個衝擊大撚到
痴線
演果個點同睇果個呀
你知唔知拍戲有時唔係順住拍架
甚至有演員同時期會拍兩部戲
佢地只要跟稿去演完成當日果part就算
所以有時有d演員拍完套戲
都唔會知個故事講乜架
一開頭講到全世界都好sad,但中間搶石成班人好似小學生愉快旅行咁,去到最後又嚴肅翻,節奏好奇怪,到最後帶唔到去感動位。Marvel formula係一般Marvel電影係work,但Avengers我會期待更加嚴謹嘅劇情。
其實Thanos都係令宇宙消失一半生命兩日後至毀滅聖石。
即係佢地可以一齊組隊(call埋CM),
番去個果日嘅時間點,用開場果個戰術,殺Thanos,搶無限手套。
認真今集唔係fans睇架話會覺悶,啱啱2刷後面個呀叔訓得好舒服
番去Thanos做農夫但未毀滅聖石果兩日。
成件事拍出黎連唔連觀,有冇一忽忽,觀影體驗如何,
相信呢度幾個post既眾多留言已經有判斷,我洗我自己片面之詞去解釋
讚說話都係話呼應呢度個度,收尾好
但係彈既有唔同睇法,數之不盡對故事同情節安排既批評

對上一套起承轉合主題清晰既mcu
已經係ca2同gotg
環環相扣故事又smooth又清晰有力
或者你會話avg信息量大
我同意呢個係先天限制,但係EG處理不當亦都係事實
Infinity War
寫主角Thanos 交代曬背景 動機 能力 轉變 犧牲同結局
同時間寫3個團隊 3個地點 十幾個英雄去阻止Thanos 全部都有戲份 互動
到最後大戰 3條線結合一齊
成個故仔好嚴緊

Endgame
主角係原祖Avg 寫由頹廢 掛念 到回到過去做野個時同故人/親人互動
故事上真係無咩特別 但係有好多令人會心微笑 感動既位

IW係完整既故事 可以獨立睇
EG係打丁戲 要睇過之前既戲先會有情緒
睇d簡稱真係睇到眼殘
打句完整英文唔難呀嘛

我學你地方法打上面段字
‘睇打‘
又懶又扮哂fans向咁
個人頭5:ca2,3 avg1,3 im1
小學生愉快旅行咁

好貼切既形容
的確好似幾輕鬆下
不過可能過左5年時間
心情冇之前咁沈重
你睇Cap都識下笑就知
x men 比 avenger 好睇係 x men 嘅羣戲處理得好
Avg3真係好睇啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞