係咪得我一個覺得今集AVG4個劇情好平平無奇?

636 回覆
909 Like 211 Dislike
講到尾都係popcorn movie
愈大眾化
個劇情愈唔會有咩大起伏
太過脫離觀眾期望,觀眾會屌返你轉頭

講真邊個最後一次演
未上映個陣你都知啦
大概野你都估倒啦
見你咁認真
我都唔屌你
巴打入場睇好似有啲攰?
要唔要重刷一次
睇錯好多野喎
其實大家都明今集係會有呼應之前咁多套電影或者漫畫,但都有手高同手低。係Civil War CA講I can do this all day係呼應翻佢一路以來,就算未變大隻之前都係會堅守同保護自己信念,係End Game講就變左gag位另外Hail Hydra都係夾硬加隻Easter Egg入去。End Game有太多呢啲呼應位反而搞到主線劇情好弱。
就係要操番雷神,同要call CM。
廢話都唔講,直接斬手,斬頭。
我老婆完全俾你講中哂
又話唔想IM 死
又話套戲無想像中好睇
不過我覺得佢無訓著已經算好叻
兩日定五年零兩日?
時間點係
Thanos滅一半命同毀滅聖石前,中間果兩日任何一個point.
不過以戰術計,喺揀佢啱啱轉移到耕田星,行出屋,想睇日落個位突襲最好。
反而endgame最入到口
英雄片唔一定要下下超人打怪獸,反而比班英雄交流同做好角色刻劃,更突顯個結局既價值
好欣賞MARVEL最後一集都唔會濫塞一大堆大戲,而係講好個故事,比班演員發揮
佢地覺得睇完唔感動就係假fans
講真,我都睇過晒咁多套marvel電影唔止一次
唯一情緒有波動既位就係4晒馬個一幕,嘩左一聲

成個marvel系列唯一感動既係Stan Lee片頭

我應該都唔係fans
純好奇點解失望
有無人睇完覺得好失落
因為知道ca im今次真係要完無得再吹落去
雖然覺得比到結局佢地係好事
但作為呢個系列最後一集好多位可以做得好啲
我覺得中間個氣氛突然太輕鬆好怪
今集因為係最後一集好多野要兼顧
又要承接上一集故事同解釋新既野 時間旅行etc..
同有好多位都做緊rewind 同fans benefits ca打ca 同hail hydra 咁
搞到啲集氛轉換變到好怪
其實3個鐘都好唔夠
如果今次係分上中下集咁上就好

相反我覺得上一集做得好好多
可能唔係大結局唔洗處理咁多野

我照copy自己之前留言

純粹覺得自己身為fans
今集真係唔足夠令我滿意
邊個隻手夠大可以放入去手套啪
我覺得身為呢個系列最後一集
今次比我感覺係好倉促 好多野都兼顧唔到
一係時間控制得唔好 一係3個鐘其實都完全唔夠
但已經有好多人係上面屌3個鐘太長,好悶
節奏控制唔好,長但 劇情推進合理無人會 覺得悶
呢點都係其中一個問題
但3個鐘其實唔係真係好耐
尤其對fans黎講
的確今集對比返無限之戰係遜色左d
但係今集又好多位好感人
打和啦!super!
唔係話今集唔好唔感人
問題係marvel拎住我地11年既情懷同22套戲
有呢啲本錢 絕對可以做得更好更感人

我相信好多唔滿意既人都係fans 只不過佢地比其他人期望更高更加上心
總好過有啲人係到睇輕其他fans/觀眾
係。
就係有心人至批評。
好正
但真係太長
想二刷
絕對夠感人
睇完笑片仲未平伏
伏線十年喎
明明係last嗰集,但啲舖排都可以咁差,出其地啲 fans 又打晒飛機咁

一開頭啲舖排已經突兀

老鼠爬過部車整返antman出嚟

鷹眼由無限之箭變放逐浪人咁

Captain marvel推ironman 太空船返地球??!!

講緊幾千光年外喎,又話氧氣一日內用完,瞬間返地球,架船頂到定ironman 頂到

跟住到大戰尾段

無啦啦大玩政治正確同女權

一個全女班畫面

再加老CA交盾俾falcon力架

仲有time travel 大把bug 都廢事講

電影角度嚟講啲劇情真係離晒罩,同前作avg3 比都完全比下去

唔明點解啲fans 可以講到滿分收尾作咁
Exactly 好多位都蜻蜓點水
Touch位可以去多啲
Eg. Ironman同個女 老婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞