係咪得我一個覺得今集AVG4個劇情好平平無奇?

636 回覆
909 Like 211 Dislike
on9仔
可唔可以叫隻顛狗 雷奧阿帕基 唔好再侮辱英雄片?
有好多幕非fans真係唔明
但睇過之前咁多套 有幾幕真係會好激動
有幕重演番guardians of the galaxy第一集我都超激動
係咪得我一個覺得今集AVG4個劇情好平平無奇?
https://lih.kg/1123983
有無人去收隻顛狗皮
Thor係佢老母面前釋放自己大喊出黎嗰幕
講咁耐都冇人嚟自己知咩事啦
其實佢都係討論緊,做咩要無啦啦人身攻擊
上半場好悶
下半場趕功課 收尾
Frigga唔係freyr
咪係
仲有隻顛狗為了特撮2個字狂咬人
怪唔知搵唔到野啦,睇開冇字幕
因為你乜春都要講特攝囉
唔洗理,條特攝撚鳩鳩地,屌下佢係好事
搵石果度 我以為會比較緊湊
點知都幾hea
唔係有nebula
應該神不知鬼不覺 完成任務
好心end game 加番多少少隻秋
其實已經唔少
始終角色太多
時間有限 想個個都有份出場
群戰係最好選擇
至少IM同小辣椒出合體技
我睇得幾開心
最白痴 DS 玩水
叫個甘勁既人 玩水
今集 其實係俾隊長solo
佢同thanos打 又攞盾 又攞雷神之鎚
出連hit AOE技

不過就弱化左thor hulk
thor上集威完 今集弱化OK
但hulk 除左開頭同thanos單挑之外
全程龜縮
A4仲要同banner完全融合
如果佢發顛 應該可以單挑thanos外
所有敵人
又唔可以咁講
佢唔出去擋
友軍就要食哂
thanos唔介意睇住自己友去死
DS唔可以
因為呢套個重點唔係個大故仔, 而係細節位
FANS就一定感動
同埋呢本身呢集都唔應該分割咁睇
其實戲都好少提佢個名(雷神2唔知有冇講過)
係之前wiki過odin老婆叫咩名先知
以下有劇透:

個人覺得呢集做得最好既係人物處理,感情上面既處理都幾細緻,以Ironman為例,一開始返到地球同美國隊長反面,提返當年佢曾經想係Avenger2設立自動防衛隊加強地球防止外星人入侵既能力;雖然當年因為奧創衰左,但好明顯ironman依家後悔當時無堅持。

去到最後ironman就死前/死後錄影既獨白都好深刻,一個曾經係個瘋狂科學家既人,為左自救整左ironman套甲出黎,從而意識到自己既能力同社會責任,企出黎做超級英雄。但做英雄既同時令自己既心千瘡百孔,內疚無將每件事做到完美,甚至害死左唔少人。到今集將呢5年既野同5年前既事放上天秤,最後決定企出黎,承擔不必要既風險,結果雖然行動成功,但當事人就係咁.....最後再帶出超級英雄都只係人,只係一班能力較高既正常人,佢地亦唔可能一世都係英雄,呢度都反映返現實中ironman,美國隊長,黑寡婦既演員終於都完約,唔可能一世都係觀眾心中既英雄。

其實其他重要角色都有某程度既刻畫,但因為ironman算係主角,用左佢做例子。

另外值得提提三大元老退場既方法唔同,心思上已經加分。

唔否認作為英雄片黎講打鬥有d少,但正如你唔會話一套連續劇邊一集好睇過邊一集,iw同endgame,甚至其他marvel電影直接1對1比較。作為一個結尾,endgame做得好好。
其實通常英雄片一到大結局多文戲係正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞