係咪得我一個覺得今集AVG4個劇情好平平無奇?

636 回覆
909 Like 211 Dislike
比較喜歡英雄片唔得
alita
依個係人都睇得明 但佢表達得好流於表面 完全無震撼感 所有野都係輕輕帶過 好一般炸喎
我覺得MARVEL冇乜邊套戲啲主線劇情係好出人意外地好
好多都平平實實
但係啲角色描寫得正,吸引到觀眾

大家都知MCU仲會拍落去
啲人一定會返生
蟻俠2同預告都講到會靠量子空間
種類唔同
所以只可以同路人講麻煩入場前睇少少關於MCU嘅資料先(只少知道角色啲關係),如果咪你只會睇到一頭霧水之餘又要忍足3個鍾尿,仲要到有fans笑位時淨係可以尷尬咁跟住笑 亦唔好當今套係坊間講嘅百年難得一遇神作,因為你唔係fans ,當一套科幻片黎講10分比6分岩岩好
有認真睇marvel就知入面滲透左唔少社會議題

人類面對末日嘅心理掙扎、科技進步嘅可怕、人口資源分配不均、權力監控權、正義嘅準則等等

情節上好多野令人反思
亦因為主角唔係一個人
唔會令人有先入為主嘅立場

另外 特技特效笑點感情線支線甚至Easter egg reference 嘅鋪排都有唔少心思

就咁睇 樓主應該冇認真睇過marvel系列電影
以為係純粹超人打怪獸

樓主你欣賞並唔係電影
你只係欣賞一種‘眾人皆醉我獨醒’嘅感覺
老實咁多人失望都係因為事前太過大事舖張 又咩11年舖排
同埋IW結局寫得太絕望 死一半人 同埋齊石基本上都冇可能贏
當你寫得咁既結局舖下集 仲要舖到下集好悲壯 講到whatever it takes
觀眾自然期望睇導演可以點扭轉呢個咁大既絕望
點知最後都係time travel換半個bbq結局 咁係有啲失望既
衰啲講 如果唔係剩係死兩個 係死多幾個avengers
可能歡呼聲會多啲
蝙蝠俠3部曲,Tobey Maguire版蜘蛛俠,浪客劍心電影版,超能特攻隊
咁多英雄電影可以做比較咁都唔叫一忽忽?
但你咁做 係救唔返原本佢地所屬時空既人
War Machine都問過 點解唔直接係Thanos仲係BB既時候就殺左佢
因為古一同綠巨已經解釋左 佢地個世界個時間並唔似回到未來咁有蝴蝶效應 係過去改變係唔會影響到佢地既現在
銃夢一套都講左咁多議題,老老豆豆我係你就唔會拎依啲黎打飛機啦
依個真心高質
搶佢嘅齊石手套番嚟呀!
call埋經期,用一開始果個戰術。當然要操番Thor。
我就唔建議你放大佢d所謂意義啦
獨立去睇依套電影簡直係反智

Er 我每一套marvel片都有睇曬 入戲院睇
但真係無熱血沸騰

起碼你都唔似部分人試都唔試下睇就掉低一句「垃圾」
唔即刻離場?驚蝕錢要睇到尾呀?定係你唔知exit係邊度
垃圾就一定唔會,但同iw俾差好遠咁lor
入面d科學完全係9up 無需要認真
其實劇本無大問題 拍出黎差
對垃圾都要求咁高?
marvel最叻就係永遠唔會拍爛片,
但就大部份都係平庸普通
下面有啲劇透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞