日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
大陸人禮貌比其他地方差係公認既事實,正如我話日本便利店d野食好食過香港果d,咁我又係日本打手?
收皮啦食屎五毛狗
就算係94-96既香港
都望唔到當年日本既車尾燈
無得比
我無唔認你寫既野/例子,我係唔認你既方法

你搵每個地方最差既例子黎代表果個地方
咁我都可以搵美國肥佬搭飛機要空姐幫佢抹屎果條肥佬做例子,話美國佬係全世界最無禮貌

我話大陸人普遍比日本人更差,你就搵個日本人中最差既黎反駁,但人地十萬個日本人入面得一個會咁
而大陸人就十萬個入面有五千個都會咁

然後你就覺得呢一個日本人既行為可以override/等於五千個大陸人既行為,兼轉移視線

仲唔係五毛logic
打手這個字用到濫
同鼓吹一樣
當年話明只係四小龍 而日本係巨龍
咪係
個陣同屋企人去親邊番屋企都一定搭的士
依家窮撚到次次搭巴士小巴
當年去機場可以坐的士
九龍城
東口冇啫

南口變化好大
石原慎太郎同盛田昭夫出過本<日本可以說不>一書表達日本可以對美國say no
8, 90年代日本產能同制程的確領先過美國, 所以先俾美國封殺, 果時ram大多數為東芝, NEC, 日立等等為天下, 有錯請指正
有少少不同, 日本軍事重要部份完全俾美國控制著, 限制戰略軍備發展, 佢冇得唔聽話, 中共則比較自主, 所以可以同美國討價還價
二次大戰嘅影響一直存在

好似係因為panasonic想要sanyo的lithium電池技術, 所以先收購sanyo
因為tpp 連後生仔都反美
依家有邊間當年巨企唔係就破產 ?
有可能係M fund 流入先吹到個 泡咁大
支那思維
香港個地位係來自西方進入支那嘅安全窗口,使鬼靠你北京出手抬
好心啦
唔識野又係度9 up
地契999年根本唔係咩值錢野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞