日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
柏原16歲收2億樓,但衰咗21歲開始唔紅
bubble之後仲爆破
佢要狂拍寫真去供樓
拍咗20本
即係收個層樓要自己供
梗係啦
比首期咋應該

2億喎
講緊38年前

被逼上車
唔係點逼佢忠心為事務所工作
傳中森明菜當年俾近藤真彥騙財騙色
呃晒最紅時賺嘅$添真慘
80年代日圓大幅升值,日本人在國內買樓買地、企業家則遠戰美國豪買資產,更為泡沫經濟埋下伏線。

戰後數十年間日本經濟起飛,80年代達到頂峰。1985年美、日、英、法、德五國聯手干預外匯市場,使美元兌主要貨幣貶值,以解決美國的巨額貿易赤字,成為著名的「廣場協議」。協議促使日圓3個月內急升20%。

日本企業由此踏上不歸路。由於日圓升值,資金流入股市及資產市場,以「磚頭」保值。企業大規模收購海外資產,氣勢如日中天,如同要「買下整個美國」,洛克菲勒廣場、ABC大廈、Citibank總部大廈、Mobil石油總部大廈等均落入日本人手中;Sony、Panasonic更擲幾十億美元收購電影公司等本業以外的資產,與現今中國企業的行徑甚為相似。

日本國內也出現同樣情況。政府加速推行住宅商品化,商業銀行積極為居民買樓放貸,水漲船高,樓價開始急速飆升。日本經濟似乎欣欣向榮,然而,這場狂歡只持續到1989年,日、美房地產市場大跌,情況急轉直下。日本政府嘗試主動出擊,收緊貨幣政策,以應對經濟過熱和資產價格泡沫。

泡沫爆破後,引發一系列金融機構倒閉。因為牽涉大量樓市和股市融資,企業資不抵債,山一證券、日本長期信用銀行等逐一宣告破產,日本經濟亦隨之陷入低迷,每年實際平均GDP增長不足1%,被稱為「失去的二十年」。

內地企業「走出去」瘋狂併購,看似與當年「買下美國」的走向,亦步亦趨。前車可鑑,日前《華爾街日報》引述內地官員提及,政府對上述歷史有深刻認識,加上活躍併購舞台的萬達、海航、安邦、復星授信及借貸風險被查,繼而傳出中央出手打擊萬達境內融資渠道,避免歷史重演,大概已成當務之急。

2017年的文章, 今日仲未成事
人地有工業等經濟實力,香港剩係炒樓,對人類文明零貢獻
睇家売れるオンナ
好多舊屋都跌到0蚊
賣樓時要拆咗佢只賣地皮

其中有一集話有個客10幾年前買咗幢3億YEN超豪宅

10幾年後要$周轉想賣,AGENT講只值1億5個客都好高興咁
呢啲有幾多成真仲吹到梅艷芳都俾佢呃
應都幾真
日本明菜FANS個個知
高錕
仲要突登唔申請專利

所以張國榮都好憎machi
直頭點名屌鳩佢
你攞張一千蚊紙都得
咁啱張國榮都有開名屌鳩柏原芳恵

九二年十一月壹周刊訪問

記:有沒有懷念當年唱歌的日子?
張:我覺得我和阿梅、阿梅都應該感到很自豪。是我們一手一腳把日本仔(歌星)踢出局,那時候,柏原芳惠、近藤真彥在香港很紅,但態度實在很差,直情當自己是megastar.。我最記得有一次,我和近藤真彥同台演出,我很有禮貌,見到他便這樣(豎高拇指),他望著我說:「Why?」 那你想我說你甚麼,你想我說你好屎嗎? 我有禮貌才這樣,其實我想說,你是幾渣,近藤真彥你是甚麼,我現在和你鬥唱,都撼到你不知去了那裡。到了現在,便有黎明、劉德華撐住樂壇,日本仔一直抬不起頭。我覺得這是好事,為甚麼本地樂壇不能殺出幾個偶像歌手。
到而家都仲係以老美為馬首是瞻
係咪仲有其他野?
就咁睇係哥哥小氣喎人地問why可能真係問做咩讚佢
80年玩本土夠唔使面對出面,明白,真係夠搵
但之後情況唔係咁樣,咪令到國內企業合併,減人手,而問題係班老屎忽唔識變,再加上日本企業文化個種上下關係,30年失落呢個原因唔會係細先
1989-1945都有44年喎 仲點岩岩完丫大佬
仲有芯你老母咩 5毛狗
人中之龍0!
玩人中之龍就知
咪戇鳩啦,你講既以前係幾耐以前呀?
你老母果年代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞