日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
AV文化八九十年租VHS Beta 都流行。 架仔又興滑雪。當年全球新ski 用品 八成係去佐日本。日本咁多雪場係八十年代起落

Sony 第一代CD-ROM 應該係八二年。個有錢仔friend 買佐部
唔係要同中國做生意
其實唔係一定揀香港
可以揀星加坡/東京

如果中國再開放d外匯 直接上海北京唔好
咩嘢芯片呀?係晶片呀
香港樓市有實體經濟支撐,同日本唔同
that's the point
人民幣自由兌換=香港死期
手提電話係其中一個example
結果死晒
可能就係所謂窮則變,變則通

同埋好多時現代啲創新都要先經濟衰落先蒲到頭
MD研發令sony蝕咗幾多千億?
雖然我認同日本晶片全球最強說法唔可信,但你以發明者作為理由未免太可笑
電視果邊先蝕得勁.....
貿易港既地位已經無得發展,一來深圳同其他關口收費平,二來大陸都可以直接入口
國融金融地位都遲早轉走,一個關係法都收得皮
唔通淨係靠小米,美圖
諗下以前日本公司買太古城比員工做宿舍就知
mp3 一出收皮

Sanyo 死同乜嘢有關?
sanyo呢度就真係唔知了
你計少左幾樣野
係支那自身都係有變量
你仲拎緊胡溫果套去睇就會同現實有出入
點解話香港會死係因為支那傾向左用殺雞取卵式既做法
Condom都有好幾種用法,你樣樣都去到咁盡遲早穿
更何況 condom都唔係香港話想做就做,都要有人肯認你
當外國唔認香港時,香港連condom都做唔到

你呢種想法好明顯係支那好,香港好
最後支那人好過香港人
事實上如果真係咁好,就唔使宜家做到咁一仆一錄啦
就係因為日本瀨過野,全世界既政府睇到,大家知道點去補救/避免,唔比呢d事再發生,所以會有too big to fall,,點都要救
北歐唔記邊個國家咪試左唔救
都無事
當人仔自由兌換,就到共產黨死啦
香港 2020 全滅 !
真係肯開外匯先講啦
當然不會開喇
Stress test係做黎防止銀行出事
唔係要黎防止銀行call loan
當層樓巿值低過抵押價值
銀行就可以call loan
當年負資產咪就係咁黎
你估啲人供唔起?係因為一次過拎唔到咁多錢出黎補差價先要收樓咋
香港97前都係咁?
魚翅撈飯年代
依家邊有人講呢一句
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞