日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
明治憑什麼唔算咩紀錄片啩
你講緊嘅係中老年果批
80後都未經歷過97啦
何況00
當時日本係做DRAM良率第一台灣泡菜仲未追上黎,美國一向只係設計第一,量產都仲係要交比日本仔,日本係半導體,音響,攝影,精密工業,數碼化都好西利我老婆屋企就係做精密科技,連戰斧導彈都有20%精密技術係日本造
nsx supra 呢啲經典車要一部收藏一部揸
D人話日本窮都on9,日本海外資產全球第一第二係德國,支那?排後邊啦日本係有錢但唔浪費,已經過左買買買ga年代
無欲望社會
所以小新間屋要供 35 年,供到野原廣志退休都未掂
依家佢哋供樓啲息其實超低
me too
係,遲啲仲要加消費稅添
心水清 到時打WW3香港受影響
同香港呢家一樣想信剛需,香港土地不足,其實咪又係炒出黎
香港供到二代已被強拆
打 WW3 也好,日本可以攞番俾俄拎霸咗幾十年嘅地方
日本成日保持一個可憐,窮,衰弱形象
但其實暗地裡大力發展科研 收購有價值海外資產進行海外擴張
同中國真係兩種模式
中國就好鍾意大鑼大鼓show off 先
諗起人中之龍
人地講緊97前呀2000前年開始興自由行,但其實好多人第一次去日本都會係跟團,因為當時互聯網同資訊未有咁發達,個個去到真係只可以拎住地圖睇,邊有google map?語言又不通。你一出世就資訊發達,未必會理解。
我身邊啲日本人朋友 25-40歲 最憎韓國
我唔細但慶幸一世都未跟過團
真係架,其實10年前咋, 當時上網搵到既日本資料都多,但都唔係而家咁詳細
國家負債多到

日本政府至去年底的負債總額逾1087兆日圓(約台幣298兆元),再創史上新高紀錄,相當於每位公民約有860萬日圓(約台幣236萬元)的負債。
日本財務省指出,截至去年度底(3月底),日本的國債、貨款及短期證券加起來,國家的負債總額達1087兆8130億日圓。與前1個財年底相比,增加了16兆2536億日圓,而且是連續兩年打破新高紀錄
我又唔係咁睇老牌Toshiba, Sharp都蝕到仆街... 仲有市場中,韓同你爭到仆街 老屎忽文化彈唔起新企業 表面風光但班打工仔好慘
中國都入唔到top3?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞