日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
有冇巴打可以講下
當年日本市場迷信日本土地不足,地價永不貶值,高峰期東京房地產市值,比整個加拿大的房地產價值加起來還要多。當時銀座的地價一平方米高達100萬美元,人人搶樓的年代,供應永遠追不上需求,日本樓奴命運比今日香港人更慘,出現「供樓供三代」現象。

日本央行在89年加息,翌年經濟泡沫爆破,日經指數由年初的37,000多點,下挫至年底23,000多點,92年8月更跌至14,000點,市值只餘下3分1。很多在高峰期買入物業的企業及家庭變成負資產。89年經濟崩潰以來,日本每年平均GDP增長率不足1%,全球一致唱衰日本經濟,稱過去20年為日本「失去的二十年」。

截的士要拎一萬yen 出黎fing

香港點先可能出現到?
之前睇紀錄片都有講
好癲
但係偏偏日本啲娛樂產業就係嗰個時候開始興盛
任天堂,後來嘅playstation, 街機
龍珠 等動漫
仲有日劇 日電影
空白的一坪
香港幾時爆
爆過
世界現代史上係咪得日本一個國家只有可以咁既景況?

真係好難想像當時住係日本既一個後生仔過既係咩生活

原諒我無知一問, 就生活同消費程度比較, 大陸D土豪同當時既日本人, 邊個跨張D?
97前都係咁啦
當年香港人要排隊搭的士,由街頭排到街尾,同搭巴士冇分別
日本就全民過得富足

支那就得共匪土豪,平民食飯,賤民食屎
記唔記得個名?
所以的士判官黃秋生截極都截唔到
日本當時係資本主義去到最高境界既例子

雖然當時GDP係比人吹大左好多
但係數字上當時1億人口既日本GDP幾乎要超越人口係自己3倍既美國
人均GDP係美國2倍有多
依點係之後(可見將來幾十年)係所有國家都唔會做到既事
買得起半個曼克頓嘅地皮 你話呢
以前的士平好多 又唔使迫熱狗巴士
而且冇咁多人住喺新界 所以好多人坐的士返工
啟德機場啲巴士線係畀的士搶曬生意嘅
就業人士9成中產
買起美國囉
依家啲人話日本係國退民進 藏富於民
究竟係唔係真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞