日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
冰島?
老破完浴火重生
唔易
如果你要講絕對完全霸佔支那對外所有貿易
否則等如「被取代」
噉香港係做唔到
但如果講一個可以維持到經濟嘅功能(當然唔包括無上限加人口),香港嘅絕對有
唔係講啲咩自大定乜
而係地理上香港依個係一個方便出口同埋轉口嘅地方,依樣係冇得改變
深圳做唔到、上海喺更上嘅地方更加做唔到
睇到依到已經覺得無為講而講,俾支那氹兩句就信晒
貿易唔係講啲基建要有幾新幾靚,係講只係好簡單:有就夠
再者香港嘅基建亦唔係經濟差嘅時候起,要keep住用落去,保養下都唔會用唔到(當然亦唔排除保養係支那公司做,好似地鐵炒車噉)
如果你以為香港係靠獨立身份,依樣嘢其實一早已經唔啱,出入得香港嘅商家本身都接受到支那模式嘅商家,佢地唔介意香港只係上海。由上一世紀開始講商家驚香港被同化,由始至終只係講緊文革嗰啲咁極端嘅情況,只係上海嗰啲貿易干預,啲外資應付到有餘啦
所以由始至終,香港嘅地位係轉口貿易同商業中心,嗰係咩獨立地位乜乜乜
lm
人地供得好地地嗰啲Call咩loan
嫌呆壞賬唔夠多
晨早啦,屌啦星,折墮到地鐵站去地鐵站都搭的士
唔使出連登,去財經台睇下多唔多人一仆一碌?

我好認同無父幹既香港人,日後真係唔知點算
但身邊既人係資產升值,賣樓後已可移民唔使返工既多

另外,香港人應該多謝侵侵
佢既攻勢明顯令習維尼停止左傾冒進

你又係北京角度睇下
20年時間,香港經濟係無咩大發展
中國人死要面
好難接受中治之下,經濟衰過英治
大灣區規劃,在大陸人眼中係出系意料地捧高香港
在北京角度,佢係無誘因搞死香港經濟
(政治上收緊,會否令香港收皮係另一層問題)
炒籌都賺十多個
其實好多亞太區國家都係1980年代初仲係燶閪,到80年代中同90年代初就突然澎澎聲咁上左去。香港日本台灣都係咁啦
無記錯話東京既地價可以買起成個美國土地
其實點解咁多人有「只有一個城市」論?
你冇能力去控制所有投資淨係存在喺一個城市
上海嗰面多咗經濟活動、多咗誘因吸引投資
唔代表香港嗰啲要搬走,亦唔代表新嘅投資一定要去上海唔去香港
新加坡亦係,佢仲要遠離華南地區,根本係兩個市場嚟
冰島
破產再黎過
如果香港無左而家嘅獨立關稅區、法制

外資要入中國點解要揀香港而唔係上海?
其實日本大學畢業生係東京做都好都只係搵14k,工時仲長過香港
點解要二元對立?
商業決定有唔同考慮因素
如果多廠起喺廣州
佢咪揀香港囉
再唔係深圳都得㗎
多廠起北面,咪揀北京囉
點解咁多人覺得香港比唔上上海,香港就會變成空城?
錯喇 係雙向㗎
stress test 除咗保護銀行 tier 1,2 capital
同時都保護返借貸人 自己嘅供款能力
就算利率抽升 自己亦有能力可以供款 唔超過自己嘅月入50% 亦代表你買嘅樓係借貸人有足夠相當嘅能力去負擔

另外 你第二樣錯係 樓價低於抵押價值嗰陣時 銀行都未必會call loan , call loan 係當你唔還錢嗰陣時候
先至會call 你還欠嘅資產. 銀行知道殺雞取卵係冇用,
只要你正常還款銀行係唔會理你.

當年負資產 ,係真係啲人供唔起 當年利息抽到去P + 5-7 . 仲要冇stress test , 樓你話想買 求其放低少少首期就可以(5-10%) 仲有啲銀行會借凸, 每個人平均一個人揸兩三間 租又租唔到出去 仲要自己啲股票大drop 但係背緊幾層樓幾百萬債 每個月還十萬息 仲未計本金 所以先至跳樓都唔掂
借loan唔係淨係睇供款
仲要睇埋抵押品
你供唔到>call loan
抵押品唔值借果個數>call loan
Sorry講得唔清楚,我意思係支那係應對trade war同經濟時搞到仆哂街
剩係講前幾年既融斷就知咩事啦

唔好講財經台
連身邊既廠佬都講緊關稅影響要度定橋撒廠啦
如果港股同上深股市咁正
就唔會多左人講買美股啦

大灣區果到就算啦
係支那人眼中,佢地做邊一樣野唔係益香港?
落黎做生意叫益香港
香港人上去做生意都叫益香港
你聽哂佢地班人講就死得

同埋你講果個北京仲未穩定
剩係豬席既左傾冒進會唔會持續都成問題
不過習佢已經無得返轉頭
所以目前既停止只係短暫
大灣區係捧高香港
收晒香港啲野去大陸咋下話
如果銀行會因為資不抵傾CALL LOAN
負資產個數字就唔會升到過十萬宗啦
當時日本唔簽會點
可見嘅短期未來,你講嘅情況係好合理,貿易轉移當然唔係一朝半夕嘅事,但係長期而言,一個無遠見嘅政府政策,總要施加財政壓力係效用存疑嘅工程上面,無視經濟下行風險。香港最大嘅危同機,都係中國貿易,以往仲有國際中介人角色做平衡,當國際角色慢慢被星加坡取代,而香港又逐漸「被」加入個咩19大灣區,香港嘅風險管理只會越來越失衡。你個講法係中國經濟順風順水,但貿易城市要嘅係多元經濟來源,連星加坡都知要限制中國貿易比例,唔好俾人grabbed by the balls ,香港政府?
見到供期唔準call都正常
正正常常咁準時供
Call乜撚嘢
無啦啦整筆呆壞賬?
而家講緊樓下跌負資產
你講個Stress test係利率升時還款能力
唔關事
銀行未必call但實際係佢有權call
當樓價跌得太多個陣佢點會唔call差價?
佢自己條數都要睇住啦
借100萬俾你但層樓值40萬
你覺得佢會見你每個月供得起萬零蚊
憑個信字唔call差價?
呢個係理論
現實上你會call既係
1. 比銀行見到你好多錢,一定可以還曬
2. 你係高收入專業人士,銀行呢頭call你loan,轉頭sell你高息貸款
3. 真係供唔起
係捧得好高
深圳一直想做金融中心
但成個規劃講香港係金融龍頭

無疑,大灣區有設想,希望D廢老上去等死
廢青上去發展,但你用萬億填海,個地係你既
點撚淘空?

但北京角度
你回歸20年,自己同廣東一直傾唔成點分工
(而結果係香港增長不如人)
佢不如直接規劃你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞