日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
仲有一種就係普通工作,準時還款,無能力比差價,又無能力借高息貸款
呢堆人亦都佔大多數
如果銀行一call,條數就變壞帳
所以現實銀行係唔會郁中間果班
三菱有錢到買起左美國金融象徵洛克菲勒大廈
經濟上我好同意呢位巴打講
之前上堂有位大陸教授講過,佢有fd係大陸財金系統做高層,佢話大灣區一開始係冇預香港玩,佢地亦都有能力完全撇開香港,係維尼落order,話一定要同香港合作。

但呢位prof屌大陸政治屌得勁過泛民多多聲,可能條友已經上左岸。
銀行真係「有做野」
(負資產出現,CALL LOAN,至少要資產價高於欠款)
統計上就唔會有負資產啦

容忍範圍?
97年樓價200萬既,03年得返60萬
個範圍係邊?

上面巴打引HSBC話無CALL過
我自己屋企經驗又無CALL 過
統計顯示負資產當年大量增加,證明銀行無CALL

不如你引實例,銀行有因負資產而CALL既例子?
lm
之前已提
移民來溝淡你係國策,改咩?

人多左就要多D地
用一萬億起完,你賣地都會收得返
打咩劫?
多難興邦,okok
我想像唔到有人會因為想增廣見聞,增值自己而希望朋友跳樓 恕我學識少

而且問題係你香港人仆直
政府都唔會care呀
唔記得了
但印像中係講低慾望社會
廉價娛樂
終身聘用制之人命寶貴
講起漫畫
睇過一套作品 叫無殼蝸牛連環泡 90年出
初頭歡樂好好景 中後期撞正泡沫爆破
劇情就突然變得現實 成班角色做嘢嘅公司要執笠各散東西
而家諗返先醒起回到未來嗰主角上司係日本人
你地臭閪支那學校飯堂賣發毛肉,俾過期疫苗細路打最好
幾乎所有自治體都煩緊
屌,啲公司賺咁多,交咁多稅,點用呀

之後就有一大堆滑雪場(for 度假用) 用唔著嘅繞道 高速公路呢啲大笨象工程出現
好似話啲人好多錢,普遍一家人都有兩部車,所以一部會係家庭車,另一部就係for fun 用,亦都解釋咗一堆兩座位k car 660cc 嘅出現
聽講去日本前 要睇你銀行資產
有晒case study 唔好咁易ko到支那
分別係日本發財立品 支那高調偷完唔認
日本八九十年代係半導體 pioneer
不過之後技術人員跳槽去泡國又係另一個故事
https://www.zhihu.com/question/46582590

雖然係殘體蝗国嘅文 但寫得好詳盡 有興趣可以睇睇
佢某程度係俾美國搞死左
當年美日半導體協議對日本半導體簡直係重創
所以大陸係咁向外擴張 防內需爆煲
原來二戰完咗四十幾年叫啱啱完
過左明日大嶼 爆硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞