日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
聽返個中日混血講 (住日本)
佢做到日本大企業中高層
美國當時迫首相簽廣場協議 日本人本來唔想簽 無奈美軍係自己屋企 2戰完岩岩完無國際支持

當時日本芯片係全球最強 超前美國勁多
美國仲迫日本自己限制日本芯片出口
第一年減30% 第二年減30% 複數減落去

又拎日本技術返去研究 美國先慢慢做起

我地呢代根本未經歷過美國有幾仆街

根本D大國都係一撚樣

btw 40歲以上日本人 都對美國恨之入骨
我資產轉曬做美金等爆
香港會 100% 全大下跌
等緊一次大型經濟危機
只要金融一爆
地產即瓜
失業一升就會進入難以收復既惡性循環
到時200-300萬都買到樓
但係d人會寧願將d錢移民都唔敢買樓留港
2023 !
如果外國有幾層樓,有儲蓄可以生存
我記得係東京一座城市個樓價夠買起全美國d樓
爆係金融海嘯/風暴個隻崩盤式下跌
如果我老豆係xxx
記得有個節目講嗰陣叫松田聖子唱首歌要40幾萬港幣,嗰個年代可以買到層黃埔花園
日本就算經歷左經濟泡沫爆破,迷失三十年
GDP去到08年先俾中國超越,而家仍然一直係第三
可以想像佢地個底有幾勁
如果真係爆會好撚恐怖
又一輪移民潮
淨低冇能力走既
到時大陸真係可以扮晒救世主咁
好多日本遊客嚟香港,好豪。
大雄屋企本身咪最typical中産

大部分人都覺得自己享受到經濟成果,先有一億總中流嘅講法,九成人"自認"係中産
要比較GDP嘅話英法德咁多年都追唔到日本
咁多年都唔知做過乜嘢
中國
日本NEC 你可以search 吓 當時做同比你更好 比你更平

發明還發明 發揚光大還發揚光大
啲車廠同一部車可以拆開5,6款嚟賣(唔同名)

為咗太多錢,畀唔同追求嘅人買

但同時用料超好,相比外國車仲平

日本車就係咁打入外國市場
點解咁似香港既?
支共政權可以駛橫手糾正市場
日本唔得
爆仲點會移民
去旅行邊關事
你試下而家飛new york hkd1000
一車車運過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞