日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
俾人講穿咗 唔夠人講

而家又即刻轉軚話自己唔係窮撚

咁你之前講嘅嘢咪全部自打咀巴
以前去日本10算
日本人當時個個沉醉借錢炒股
好多企業不務正業
一個廣場協議令到日元大幅升值
日經由4萬點暴跌落去萬幾點
好多人一夜破產
佢意思應該係話如果日本晶片唔強,咁NEC係乜野?
我只記得第一勸業銀行
最大銀行都破產
不過唔係爆破時
證明你根本無點睇過叮噹就喺度鳩up 大雄屋企係成日買肉食架,而且大雄仲成日食剩飯
雖然我覺得香港越黎越似個陣嘅日本但係應該仲有段時間掛
唔怕佢跳樓 怕依家的香港政府有事仲起唔起得返身砟
其實到依家日本人都覺得食餐好肉唔係日日都應該做嘅事
唔同香港乜乜物物放題1-7都食
胖虎開雜貨鋪,唔會窮過大雄,有一集放假所有人都去旅行係得大雄無錢去
唉仆街維尼,唔理香港已經係最大既幫忙
1982原來都仲算bubble?唔怪得柏原16歲收2億樓變咗神話

佢係1981年收
聽返個中日混血講 (住日本)
佢做到日本大企業中高層
美國當時迫首相簽廣場協議 日本人本來唔想簽 無奈美軍係自己屋企 2戰完岩岩完無國際支持

當時日本芯片係全球最強 超前美國勁多
美國仲迫日本自己限制日本芯片出口
第一年減30% 第二年減30% 複數減落去

又拎日本技術返去研究 美國先慢慢做起

我地呢代根本未經歷過美國有幾仆街

根本D大國都係一撚樣

btw 40歲以上日本人 都對美國恨之入骨
日本晶片全球最強
未聽過

美國先係半導體發明者,比日本追過?

利申:見識少
日本NEC 你可以search 吓 當時做同比你更好 比你更平

發明還發明 發揚光大還發揚光大

回到未來有一幕,60年代個博士同主角講:唔怪之得你架車咁易壞,原來用日本晶片...來自80既年代主角話佢個年代日本晶片是最好....

講bubble不能不提ジュリアナ
爆仲點會移民
未買樓有d積蓄個批爆都仲可以走既
買左樓/冇積蓄個d就冇架喇...
咁點解唔用d積蓄係爆果陣買樓?而係移民重新開始?
未見過香港經濟唔好反而會選擇移民
1.因為唔敢買
唔知邊個係底

2.移唔移民係睇信心及能力
而家經濟好d人信心已經冇乜
經濟差仲唔千方百計走
差在走唔走得郁

3.而且香港如果再爆
9成係受中國爆影響
唔會再有乜北水救港
而且會比沙士更差
因為仲有d基建負債要找數

重有無經濟知識既財政司
因為依家全部只需做聽話狗
無得比 雖然做一樣野 不過嗰陣日本技術屬於世界頂尖行列 大陸?老實講 屬於二流
有無巴打喺bubble期去過日本?
BUBBLE到1990年初
所以有CHING話當年去日本十算,打咗個凸
94年都9算㗎
94年已過bubble
泡沫至90年初
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞