日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
今日啲後生望到你咁撚柒,對個社會真係好慘
尋日已經有mu頂唔順
屈鳩班外判話減低產能

多謝美國啦
美國放水最多畀支那
紫光既RAM 不了

NAND Flash 更加不了
北野武講過淨係抽稅都抽走三億
同fd夜店玩一晚都使成幾千萬
咁你就即管繞埋雙手慢慢期待呢一日啦
發現自己搞唔到班有錢嘅富豪 就希望可以去返中產度落手
自己就日日求神拜佛希望可以世界末日

講真果句啦 就算中港融合 你咪又係連深圳啲樓都買唔到 如果回歸咗中國之後 啲樓真係一文不值 北京上海啲樓就唔會咁貴啦

政府收皮 第一個最唔掂嘅應該就係你 你顧掂自己仲好啦 工你又搵唔到 宗援又唔俾你

有專業資格我賣樓移民都得啦 需要你個白無替我擔心?
做RAM技術同cpu爭好遠。當年Intel 轉向發展x86 呢D咪叫有vision.

支那到宜家仲鬥平

架仔成個體制無改革。金融 市場開放 企業改革一樣都無做。Sharp 十年前LCD panel 最top. 宜家已經賣埋 Sony 產品愈做愈平庸。日式管理真係得啖笑
80年代尾日本唱片銷量急跌
偶像賣得特差入咗寒冬期

有冇關係?

例如酒井法子當時算一缐偶像
但偶像這個類別已out
但好多singles賣唔過10萬
補充啦,90年代前係美國人眼中日本貨即係而家中國貨,尤其美國最屌晒日本鬼個堆日本車設計,發現好多炒歐美設計
仲有你搵吓資料,大量玩具都有古怪老翻,有收藏家搵嚟收藏
即係個情形同今日美國對支那咁
美國要求支那買多d貨,其實係益左13億人,苦左共產黨同國企
但如果共產黨死保住自己既,咁支那經濟就無可能唔出事
你不了者
廠佬見平就買架喇

始終ram nand 呢d技術barrier 細嘅嘢
王者地位都轉過幾次
usa->jp->tw&kr

呢加仲會比你中國上位
不過唔太睇好打壓到紫光
中國燒錢都要佢生存
八九十年佢成日去夏威夷玩。開埋間咖哩飯店 佢一到就派一舊水美金俾員工
data center果d 地方 hardware係消耗品黎,平野真係大把市場
每個年代都唔同嘅
以前d人咪又係學日本管理
近年d人見中國掘起咪又係話要學中國管理
根本就牆頭草
同埋體制嘢 一向都無最好
呢樣野10年已經改左嚟, 都過左成年, 請問而家香港D 專業人仕死曬未
同支那大媽一樣?平行時空
咪當人唔知先得架
以前大把日本人黎香港旅行
可唔可以講下民間生活娛樂同流行文化層面?

你哋講哂經濟層面太學術
打壓要在苗頭初起之時
應該未有大廠用紫光既野呀
爆完之後軟文化反而爆炸性輸出
點解呢
Cd興起?
佢自己出咪得
oem 成條成品買佢又得

所以先要打壓定先
等佢接到單都要蝕
但問題係日本企業意識仲好停留30年前,覺得玩本土就夠,係近10年有班老屎忽死晒先出現唔同,你諗吓,佢地幾多野只限賣國內
問題係貿易港地位係容易轉移,而原材料出口或者專業技術生產會好難同個地方切割。基建呢啲嘢會變舊同過時,而其他地方可以起過啲更新更靚嘅,香港而家嘅貿易地位好大程度係因為獨特身份(法治、私有產權保障)同舊有網絡食老本,一旦被蠶食,就慢慢被深圳上海搶走入中國嘅生意,而國際生意就會逐漸被有穩定獨立系統嘅星加坡接埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞