日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
你先on99

1. 太古城唔係棟棟都係999年
2. 2047年回歸中共理撚得你999定9999年,要收你地可以一蚊都唔使俾你,你咪試吓維權囉到時捉埋你入集中營拍片認錯乜都得
佢講港爆,普通中產會唔會失業都成問題,除左醫生護士教書公務員,我諗唔到咩專業人士同所謂中產可以咁老定
香港細 所以特別鐘意出國
有5毛又唱衰日本同美國啦 話咩仆街同大陸一樣既魚蛋倫
明明講緊負債 然後你又轉個話題講失業
當然兩件事相關 但係針對性嘅論點又要唔同
經濟泡沫爆破時講好有機會失業=轉話題明明你自己都講呢兩點有關連,但你assume樓因為資產泡沫而跌但d人收入無影響,可以繼續穩定供樓已經唔make sure,沙士或金融海嘯時已經未去到日本果種災難式下跌,我已經見幾多所謂既專業會計師失業或被逼放無薪假,包括big4,你分析根本唔make sense,仲講咩針對性論點唔同我真係唔知你真係好後生定為拗而拗
好記得03年老董縮減埋醫科生學位,話政府醫院請唔到咁多醫生,亦為日後醫生不足埋下伏線
當年老麥,餐廳待應呢啲垃圾工要識人介紹先有機會做,依家每間貼晒街招甚至搶人

勞工處求職板一年365日都擠滿人,依家腦袋有問題嘅人先會上勞工處搵工
我幾時話可以穩定收入 又塞一啲我冇講過野當我講?
其實如果你理解能力差 真係唔好為咬而咬
我只係話 買咗樓嘅負債 對而家個人唔係好重 借貸五球樓下 兩公婆走去打份M記 已經可以夠還錢 咁點會真係咁容易仆街 仲要未計專業人士佢可以失業得幾耐 MA不停做左好多措施就係為咗唔會走返當年 我唔排除經濟會用第二種形式爆破 但係中產嘅防守能力比以前高左好多 如果你想討論失業嘅問題 已經係另外一種topic 我係其他回覆邊有講 你自己睇
咁你係要千揀萬揀,揀d最衰既出黎,然後講到世界各地人都=大陸人,好五毛logic
香港夠有人會咁做啦,你唔好話香港人=大陸人?
同埋你舉呢個例子都無隨街大小便咁撚顛,唔駛再幫大陸人護航啦五毛
咪係

60萬月入先扣9萬稅咁少
政府破產啦
你無見過=其他人唔可以見過?
你去舊區、或者重建區行一轉先再講啦,死五毛食屎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞