日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
自由行都興咗20年喎
老實講 依家都唔係窮
其實好多日資公司仲好有錢 不過收埋晒
槍打岀頭鳥,比人打左幾次,仲唔識做咩。認清自己定位咪可以繼續享福囉
雖然我無可否認旅行模式係唔同左,但始終日本物價係二十年都冇乜點變。
jdm golden era 嘅車俾你話柒
三菱已經可以富可敵國s
日企既實力真係不可忽視,而且技術同設計都係帶領緊世界,成日話日本無錢,好窮,真係感覺唔到。換個角度去睇,日本只係換左個方式做富有既國家,呢啲都係無型既資產。低調奢華好過
填得咁快㗎咩
大家咁話啦,借個幾球都計到乞衣咁,見人唱淡又急到衝出黎咬人
以貿易轉口港黎講,因為廣州深圳都有自己港口,佢地都競爭緊自己大陸嘅貨,當廣東越執越少廠時,你香港水腳又貴,效率又低,船公司到貨主都越黎越少誘因用香港

空運暫時優勢仲大少少,但同上面一樣,人地進步快過你,人工土地基建成本低過你,除左法制優勢,你用咩黎爭
貨運碼頭根本鬥平去搶生意 可能過多十年深圳就衰退都未定
調整完啦CCI跌左幾個月,依家重拾升勢
90年代日本間間車廠出勁車,而家間間車廠出660cc盒仔車
你問下日本50歲以上既人,佢地最憎既3個國家不分次序係:美國,泡菜,北韓

諗唔開嘅話真係會抑鬱
而家大陸人同圍旅行買野,個時係日本人做sales 做生意識日文有用過普通話

佢哋會覺得依家有$果班pk佢哋就上

諗得真係太天真
明治憑什麼,項明生講,係拎一疊一萬羊出嚟fing
點會,窮人咁近0,無欠債衰極有譜,最慘一班揹樓債既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞