日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
咪即係等同手上有1000萬,拎左300萬比首期買層一千萬樓,借左銀行700萬,帳面睇有1700萬。只要每月準時還到錢,收入又cover到利息同成本,根本就無問題。

比完首期剩下個700萬=國家/企業既資產,欠個700萬=國家/企業債務,收入=國家/企業既所賺到既

係咁既情況下欠債率當然係收入既n倍,但咁樣唔代表佢無錢,因為國家/企業既資產本身就有價值去抵消債務,呢樣自然證明左佢既還款能力,你都唔會借錢比個無能力還既人啦更何況係一個行為良好有信譽既人
呢個唔講都通街知,無乜好講
人地唔講出黎唔代表唔知架傻仔,做人成日咁叻唔切只會俾人笑
同次按危機咁似
又係負債泡沫爆破
兒登多小學雞真係真97 03 08有份工做已經好好,仲想供樓?m記都無得你做啊,仲想攞一萬幾千黎供樓,大把中產要破產,你估一萬銀主盤係講笑架,經歷下先啦,大把專業人士嗰時失業,除左政府工,或者技術人員,比如醫療,工程,當年係連地盤都無得你做
佢地粗魯極都係正常範圍
起碼唔會俾細路周街大小二便丫
但偏偏日本人最崇洋崇美
你成段嘢講得最啱嘅就係 兒登真係多小學雞
你就係其中一個 我嘅大前提就講左 有stress test , 97 03 08 嗰陣時候有stress test ?
當然stress test 唔係大晒 失左業就真係話冇收入就冇收入
但係層樓對而家嘅供樓人士來說 根本就係佔收入嘅少部份 求其打份麥當勞都能夠還到 當年失業率數字大約係9% 今時今日西班牙失業率為15% 但係當地麥當勞都仲請緊人 係咪真係你所謂嘅連麥當勞都冇得來做呀 大把專業人士失業 又係咪真係失得咁耐呢?做醫療係嘅一定唔係先啦
經濟蕭條咁就肯定個個都難捱㗎啦 但係咁樣係咪就係代表 依家要供樓個班人個個都仆晒街 係嘅話你能唔能夠用而家政府公布的數字能夠說服到人?
你噏乜鳩呀😂 乜人哋唔講出嚟啊?
我叻唔叻得切就唔知 但係你e一種不求上進 只希望人哋佭低水平就你ge 白無 希望別人跌倒而拉近自己距離嘅人 就注定一世都被人笑
其實點解日本會沉淪咁多年
嗰時電水煲17000yen
嗰時電水煲17000yen
當年有賣左東京夠錢買哂成個美國之說
中英聯合聲明都可以歷史文件
d人仲可拎住999年地契黎打J
定人口老化加唔吸納移民?
支那就唔係咁
彈燈史力架都叫柒?你條友真係唔識嫁wo
支那就自己破壞自己誠信就唔怪得人啦好多企業收入都cover唔到還款利息,更何況係成本對內對外又無契約精神,9成人既人品都唔討好。家陣仲有啲錢,個個睇錢份上先同你玩,當一抽乾水仲有幾多朋友仔呢啲真係自作業嚟,唔識發財立品
貴到唔會咁多香港人去到日本玩
歷史上好多盛極一時嘅大城市都係貿易中心,都因為國際貿易局勢變化而一沉不起,市場只不過係一個地盤,唔係咁難被替代

呢張係mortgage loan contract template黎
我quote個段係合約入面借貸人既responsibilities
遵守唔到咁銀行咁可以話你唔遵守合約條文call loan囉

都唔知你點理解到係指銀行要審視層樓價值,點度有審視呢個字?大大隻字寫住保持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞