日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
係,好多人仲講咩負資產CALL LOAN
有無想過,CALL完個客破產銀行點算?

結果就係唔CALL,客人供樓
而負資產數量統計上會上升
其實你地三個channel唔一樣,最high end ic 晶片一直都美國出,但中低檔需求先係最大,(電視,冷氣,吸塵機之類都需要cpu),而當時日本電器全球最強,所以中低ic行業都好旺,正如而家大陸,南韓都係壟斷左中低ic
你又唔合理啦
當支那經濟錯咗
到時就唔係依支歌仔啦
香港仆街都係因為支那可以大灑金錢收賣之嘛
當支那經濟差咗
一係支那就嚟場文革反資本家搶錢,噉全支那都走唔甩
一係就支那漸漸失去影響力,到時香港影響力就會返嚟㗎啦,起碼商家唔洗睇支那面
色。而且你講到香港個政府冇自主,噉就到西方進場啦,冇自主嘅已發展城市咁大舊肥豬
我估你年紀好細...當年老董時代樓爆
個個負資產、破產、執公司
日日新聞都有人燒炭,又或者聽見邊個街坊自殺去左
我屋企好草根未去到大把樓供要跳樓,但真係要捱面包
去親戚工作既包店,拎d 賣剩既包番黎放冰格食一個禮拜要帶飯因爲無錢出街食飯,出去食都唔敢叫野飲
旅行、買野、換電話/課金對多數人來講係唔會做既事
睇見d 親戚無錢要撲水、d 朋友畢業都搵唔到工
有錢既就走哂
個社會好似完全無希望,連自己都好驚要畢業
之後既海嘯、sars 相對真係無咩大不了

唔好忘記當年只係個小爆,算復甦得好快
無人要控制你情緒
但咁你都開到心我覺得幾神奇

利申:支持樓市調整,但唔係大爆
銀行CALL死得仲快
你欠銀行200萬,樓值50萬
佢CALL,你老破,佢即時壞帳
(而官方統計中,少一宗負資產)

佢唔CALL,你供樓
佢帳目上無壞帳
(而官方統計中,有一宗負資產)

負資產統計中曾蔭權破十萬宗
數字話你知,銀行一般唔會因為物業資不抵債CALL LOAN
失去美國支持
冷戰年代應該淆到仆街
其實想知點解日本去唔返之前咁,禁住美國黎打,因為佢d技術各方面依然好勁
其實你講既三個已經係全部可能性
供唔起>call
供得起>睇你夠唔夠其他資產
夠資產>top up / personal guarantee
唔夠資產>personal loan top up

同埋你地講既call loan係指即還全數?銀行重有top up 即係call差價呢樣野
我一路講既係後者
其實只要行日本咁,無二手樓市,一手樓就零首期就得
Cash同土地價值已經唔同野黎
何況一萬億工程從中可以撈到幾多油水
call完收啲唔值錢嘅樓返嚟
邊間嘅CEO夠膽咁做第二日唔洗返工
有無想過,銀行真係叫人還資不抵債個份
負資產統計一樣會少左?

負資產宗數過十萬既事實
正好說明CALL LOAN不常見

利申,當年屋企有樓,無畀銀行CALL 過
先唔講你個講法其實同現實有出入,屌你老母芯乜鳩片?支那閪扮香港人??
一萬億分15年,有幾多?
香港財政上負擔到
中資有油水,香港工人一樣有糧出

定你有咩方法無成本增加土地?
抵押品唔夠借出款項已經要將個loan降grade
帳面上係要做bad debt provision
so?
你經歷過依啲泡沫爆破學識嘅就只係企係高地去干預人地情緒?噉你學嘅嘢都幾少
宏觀經濟去睇一個城市
如果因為30年,多方面都提醒過要做好風險管理,唔好重注喺一個經濟體
但因為金錢蒙蔽雙眼,再加上極權管治,而自行步向一個本身唔洗面對嘅災害
噉依個災害根本係應該有,依個係一個應該要有啲經驗,我地應該開心香港可以接受到應有嘅經歷,而唔係開心自己可以苟且偷生當然上一輩可能有唔同見解,嗰啲喺英國建立嘅社會,食支那水發達嘅人當然係唔明白一個城市係要有經歷有歷史先會進步。但你仲停留係「有人跳樓、有公司執笠,哇好慘呀」
點會唔關事 你覺得樓價下跌嗰陣時候 利率係唔會升?
仲有 stress test 亦都反映出借貸人 嘅購買能力
即係你平時賺開$100 依家要買120野 對你來講 買依樣野係冇咩壓力好容易就可以還錢 亦都係代表你個貸款對於你嘅收入來講係容易負擔 再簡單啲講 就算價格下行
實質債務對你講都係 容易負擔範圍 咁我做銀行我怕咩借俾你 你一定好容易還到嘅

另外 ,係真係唔會call 㗎 大貓自己講過 喺香港開業150多年 正常還款ge客人係冇call 過 而亦都係合約精神 你所謂嘅call loan 係因為所有嘅morgagte contract 裏面都有一條 unconditional cancellable 而差餉物業估價處 嘅估價低於條借貸facility 係𥅽有flag , 但係從來呢個flag 都唔會trigger call loan(銀行業界根本沒有e條規例) 除非你唔還錢

如果你係都要拎unconditional cancellable e 一條來講 ,咁任何原因都得啦 我話你生得樣衰所以call loan 都可以
你成日話負資產數目
呢個數目係統計黎
唔代表銀行唔會做野
當然銀行唔係層層都call
因為佢都有個tolerance level
Within level唔call住
但佢有權隨時call
當年大把call差價
你問下做銀行果啲人就知
大陸靠貪污,將大部份人嘅資產集中喺少數人手上
依樣野係你自己認為姐
你sign ge mortgage contract 裏邊從來都冇一條條款 話 估價 》collateral = call loan
負擔到就要俾你打劫?
香港土地唔夠用係因為人口過盛又太多大陸人買香港樓
呢啲根本可以用政策黎改善
成因唔重要
重要係個現象啫
日本一樣係靠財閥嚟將大部分資產集中喺少數人手上
香港80年代都好風光
魚翅撈飯好似就咁黎

我老豆果時一星期日就帶全家去百樂食翅
又去葡京中茶館食翅
街口有落都做過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞