日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
屋企人做政府工又同你講咩 自己係專業人士 唔怕時代嘅洗禮 你e d 日日諗住攬炒ge人士又會知咩

你真係以為經濟爆 一日就爆曬 銀行即刻call loan ?
hkma 就係知道咁 所以先有咁嚴謹嘅stress test
The fact is, most land at Hawaii were bought by Japanese.
香港人精神打唔死
如果97果時失左手 我地今時今日同菲律賓 印尼果d無分別
only those retired 10-20 years ago, average saving each have HK$5 million because they have pensions plus many insurance plans.
我都係諗起人中
天下一番大街對出個個位
仲要fing完都無車停
97、03、08我都經歷過
你話最有錢個批咁緊係唔會撼落黎
但中產同基層的確係洗左牌
況且就算真係個人上唔到去
但可以拉一部份人落黎陪葬
我唔期望會發生
但有人咁諗好正常
喂。作故仔都有heart D

intel 本來係賣ram 起家
然後比日本d 嘢打到仆街先轉去整cpu
因為日本d嘢平過佢 質素就唔知了
到時明日大嶼清埋政府袋啦柒頭

知唔知咩叫時代洗禮呀,大灣區中港融合就係香港嘅時代洗禮,到時普通法獨立行政區慢慢冇晒你堆專業資格仲有咩價值,宜家連ipo audit都唔洗香港做你覺得香港專業人士仲有幾耐命?
我老豆當年做皮草,仲同幾個佢D兄弟去左日本做黑工做皮草加工
一個月搵成30萬港紙,佢成日話可惜做左5個月就比人拉左,如果唔係我宜家已經係二世祖
個腦load返個畫面
結果而家大陸d ram平,搞到韓國美國ram插水
audit都咁
以數量睇係嘅
不過d專利係咪有用
d專利係咪真係work
八十年代架仔係夏威夷係坐係車入邊指指下就買。 我當年做西餐專劏架仔
本身已經cheap都要俾上大陸做,過多幾年香港淨係搵班partner坐係度簽名就得
呢d難講,不過大家都係reg左先算,而家5g 你點都要俾華為高通專利貴費
um
唔可以咁講

ram廠近年年年擴產
但上年iphone 銷量唔太掂 咪個個預測錯左+經濟無咁好
產量多左
順手降價壓力紫光者
紫光 ddr4 好似未出得 所以ram都未平得哂
nand就出到 不過layer數唔夠多 慢人地最少一代
咪一嘢降落去 打死佢先
一個人唔追求自己成長,唔追求卓越
只希望 人哋降低水平去就自己
就算別人跌倒一時 一下反彈ge時候咪又係超越返自己

只希望人哋失敗嘅人 自身點會成功
相反靠自己成功過嘅人 人地總會有機會成功返
咁者係仲有得插
香港係唔會死
死既係香港人(尤其是無資產既一群)

連登式幻想係香港無儲備,就要聽大陸話
講到今日有儲備可以唔聽咁有趣

低能先會信大陸要淘空香港救國
你香港有幾多儲備?
明日大嶼就算用2萬億,賣地都會填到條數

對大陸來講,最好情況係似澳門
你有錢自己搞掂自己而且聽聽話話
你富貴,佢正好用來粉飾櫥窗

而香港一國兩制作為CONDOM既作用唔可能放棄
佢要既係控制
手段係由底層每日150到中間專才到上層既國企溝淡你香港人
再加DQ、壓迫法庭重判示威

到時香港仲叫香港
但話事既係中資、中環專才講普通話
你D屁民可以輪公屋,或去大灣發展
其實點解成日用「香港冇實業」嚟講香港會爆
其實明唔明香港係一個貿易港、轉口港、金融中心、商業中心
係因為已經有成熟嘅機場、海口、商業區等
依個世界其實有好多依類城市根本係唔洗要實業嚟維持經濟,靠「存在」已經夠
一日有商業活動喺亞洲出入,香港一日都有存在嘅價值
咁支那做得比日本無賴得多
近年個個識玩
狗屎垃圾都reg左先
以前無咁亂來reg

5G 佢有份研發同埋大家傾好有d位用佢嘅方法
點都要比專利費佢嘅

但6G 7G點呢
呢個先係重點
佢企得穩先有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞