日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
全球頭三大國
日本經濟停止增長,蕩失路20年都仲係世界頭五大經濟體,咁你諗下20年前佢幾勁
LM
我阿媽而家仲成日有錯覺係的士好難截
有uncle 做當時嘅merchant bank 高層 知道吓日本銀行啲亂嚟嘢 基本上啲企業要借錢 無話唔俾 尤其係要嚟拼構海外資產
你媽冇錯覺,真係幾難截
仆街啲士佬仲揀客添
同時期臺灣都好有錢 啲臺灣團嚟香港啲珠寶店買嘢 可以即刻拉閘 唔洗再做街客 啲珠寶店係周大福周生生景福嗰啲喎
Cpu 未必得 但 ram 當時係日本贏晒
日本既極限到左,係時候輪到韓國發威
當年香港風光啲定日本風光啲?真心求教
啲師奶太多錢然後買好多股票然後轟呀
美國係仆街呢個事實無可否認啦
但係身為香港人,我地上面有個終極大仆街威脅住,要我揀一邊我一定企美國嗰邊
97前跟屋企人去日本,人頭都要萬幾,仲未計買手信等等。而家出黎做嘢去日本,一轉連手信都係一萬蚊。當中的二十年,香港經歷左嚴重通漲,而日本的物價仲係二十年前的水平。因此我次次去日本,屋企人都以為我好大洗,但其實當地消費仲平過香港,而食物同服務的質素就好幾倍。
想知同時期嘅支那有幾折墮
周圍起樓,山旮旯嘅地方都要起情侶酒店

泡沫爆破之後好多都都變廢墟
美國只係驚你強大到要脅到佢所以㩒住你唔俾你咁勁

支那係直頭要你控制你要你做佢條虫
香港快d爆啦
想睇有幾多人跳樓
日本啲物價冇變過
我次次去日本都食同一款雪糕
廿年前同而家都仲係同一個價
近2年有加少少
深圳係痴住香港先發展起到今日既地位係香港進口完既高科技產品可以一小時內運到深圳,唔係深圳做乜突然間變左大陸既科技城市,又可以靠埋港共政府大力支持下係香港融資,你睇下家陣藍籌有成6成幾都中資,唔計藍籌就成萬間中共仲要傾全國既人力物力去投放係深圳。

原本深圳就係以香港做藍本去發展同規劃,最大分別係香港既根基係英國人規劃同發展岀黎,深圳係表面都跟到7-8成,但去到detail位就真係唔知點形容

你話深圳同香港係對手,我覺得係奶媽同個仔既關係就貼切好多,中央就係親生老母,但就無足夠既奶水,而香港正正就係好多奶既奶媽,試諗下深圳一斷奶,深圳唔知仲有無咁發達呢
最快兩年洗哂6000億
人口始終負增長老化太嚴重 去唔返以前個種朝氣
大灣區原身係廣東幾個一線城市夾埋做內部整合
後來北京加對手埋黎其實有意加強對地方既控制

將香港放埋入去係想加大大灣區既職能, 原先唔會有既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞