日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
Cameron Diaz 係六本木做過坐枱

有條架仔殺佐幾條六本木浦既鬼妹
我話好似啫

原來係

一般政府批租年期分為3種,分別是75年、99年,以及999年。當中港島及九龍部分屬於「舊契」,租期為999年,主要位於中上環、山頂、灣仔、北角等地區;其餘港島及九龍半島(界限街以南)土地使用「新契」,批租年期劃一75年;至於新九龍(界限街以北至獅子山以南)及新界的租期為99年。
太古上面康怡康山已經唔係999啦
香港基本上得英資踩過既地方先有999年地契出現
其實我都知日本人有幾嫌韓
我自己都有2本書講

我都想 唔想同人迫
值唔值錢同999有乜關係⋯⋯
傻啦 自從有Stress test 之後 普遍供樓 最多都只係佢人工嘅一半(當然呼吸病除外啦)

經濟蕭條之後 只要兩公婆搵到其中一個人嘅一半人工 都已經夠俾返條債 一千萬以下嘅樓 最多都係五球貸款 每個月還15k-20k左右 兩公婆走去做麥記 已經可以搞掂條數

買得一千萬以上嘅樓嘅人 更加係高級中產 你同佢定啦
嗰啲人本身一係就專業人士 一係就屋企有唔少 一係自己都有啲現金 你幾時見過買過10,000,000以上樓嘅人生活係mout mout緊

結論係 窮人生活只會更加慘 有啲錢嘅中產分分鐘仲執平貨 食埋你嗰份
當然呼吸plan, 平時沖大頭, 本身冇乜實力嗰啲行業 eg: kol , 網紅 ,agent ar 咪冚家剷囉

負債從來唔係問題,有邊個國家無負債先?有能力還得到就得,近10年暫時未見到日本企業無還款能力同違約反而中國近年就頻頻爆,所以負債佔比唔係完全指個國家經濟唔好,反而違約,無能力償還債務就係
1989年,泡沫頂峰時既日本。淨聽音樂都感受到嗰陣幾風光
https://www.youtube.com/watch?v=YvAFutag2o8
最着數咪係嗰啲本身好有實力 將會成為專業人士/屋企有超強父幹嗰班囉

點排都唔會去排到去本身都係窮人/低技術嗰啲
個frd 住煙花景單幢
00年買大約800-1000左右,現在4000左右
睇過08爆果幾年冇成交,想執平貨都唔比你執
呢幾年旺市先有成交
D有錢人防守力太強
佢真有福
日本發國債接近零利率都賣得出。
已經說明日本政府有極強抵債能力。
咁自由市場就係咁,Nokia十幾年前一直領住世界走左幾十年,到呢十年咪一樣沒落,失左競爭力就係咁,不過日本老牌好多根基打得好,而內需市場又支撐到佢地,所以家陣依舊存在到。不過老屎忽文化就真係
日本已經連續27年全球最大淨債權國
而且日元被避險 都證明左實力仲有
中國嘅內需就。。。
太古租契得番880年咋
lm
日本無違約潮,企業同政府都準時還錢,就算負債率高都唔係問題,還得到就得,加上全球都相信日本既科技同創造實力。還錢準時,信譽良好,借貸都係講個信字姐
講得好好
有$人都好多負債
但有能力還到$
咁你會唔會話佢好窮?
現在是繁忙時間,乘搭計程車要10000圓,可以嗎?
你連借都冇得借呢
你個傻仔 根本就冇人講過唱好好定唱淡
只係話經濟泡沫嗰陣時候 你同中產以上嘅人距離只會更加拉得遠
依據說話你點樣理解成係 資不抵債就要call loan
呢句說話分明就係指唔銀行要借貸或者幫人融資時 需要審視物業嘅價值

而唔係叫銀行 call loan
國民買返(日本人不玩股票)
其實香港政府都可以 一樣大把投資基構/香港人買返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞