日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
1.因為唔敢買
唔知邊個係底

2.移唔移民係睇信心及能力
而家經濟好d人信心已經冇乜
經濟差仲唔千方百計走
差在走唔走得郁

3.而且香港如果再爆
9成係受中國爆影響
唔會再有乜北水救港
而且會比沙士更差
因為仲有d基建負債要找數
放心啦 有錢個班依然都會係咁有錢 你覺得誠哥何鴻燊嗰啲冇經歷過sars , 金融風暴?
攬炒完 可能輸百零億 但係都仲有幾百億 但係好似你嗰啲貧窮仔 仲要衰過依家10陪
人中之龍0咁囉
台日友好
究竟幾時到香港
日本收皮真正原因係炒地
因為以前d yen係十算 就算依家7算 老一代都會覺得好似打左個7折咁
唔會猝死係咪即係長生不老呀?

你咪就係即刻駁嘴囉
個期對日本仔又唔係用呢D既
依家貿易戰D招數咩咪點囉
咩收被逼簽,當年日本商界同有錢佬係支持廣場協議,因為自己手上資產一定會升值,日本政治又係世襲,首相不知幾happy

日本收皮根本原因係炒地
97先係大鑊野好唔好 00後?
負資產依個term果時興起 日日就有人跳樓燒炭
想知個陣有幾多人真係自殺,唔係恥笑,想了解
咁又唔係咁講
爆左就多D人陪葬
甚至有機會reset
呢種心態我明白
就算唔買樓
經濟差人地pk我拎cash, 一樣好好用
同埋經濟差=洗牌, 冇理由呢個時候先移民

經濟差到要走,果啲似係難民多過移民
無錯, 佢地咪一樣經過97同sars
唯一可能既係世界大戰互扔原子彈全球重新洗牌
不過...到時諗下自己仲生唔生存到先啦
97之後香港銀行借錢買樓係發達地區最嚴謹,加上始終大陸知個經濟起緊,所以跨得過03,08
老老柒柒, 而家愈黎愈多日本人係美國做野, 開日本公司. 差極有個譜.
最衰咪你呢d揹住mortgage仲要供成世個d囉,到時層樓唔值錢份工又冇埋真係跳樓都唔掂

不過見你起晒剛咁都睇得出你好驚
華南地區已經好少塞車 (即係外省人已經唔來廣東)物流車又減少 (內需大下跌)
日本人唔係一向有禮貌咩

最多係

すべてお願いします
其實呢d又唔係未試過,日本爆過,韓國爆過,美國爆過,咪又係果班人有錢
其實要睇日本人自己點定義「復甦」,如果係講要重返泡沫經濟時代嘅榮景,咁日本經濟可能永遠都無「復甦」嘅一日
炒地係結果
大藏省當年財金政策複太過寬鬆先係出事既原因
單升值都未必一定會咁
有d日本後生頂唔順日本公司d on9文化,老野最大,錯都唔屌得,又難轉工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞