日本係經濟泡沫爆破之前其實到底可以幾風光?

675 回覆
91 Like 7 Dislike
唔開門俾人打劫就係仆街
買起最 哥倫比亞電影公司
我諗係80年代個陣, 尖沙嘴同尖東, 大部份鋪頭都係做日本遊客為主. 其實有d 仲生存到而家係老尖, 就係有d 按摩呀, 西裝個d 係有寫日文介紹.

記憶裡面老尖個邊好多日文字既招牌.
同以家既中國宏觀經濟其實有咩差別?我睇落好似差唔多,當中美貿易戰最後發展應該係同廣場協議差唔多
當年連荷里活都有日本威脅論
記唔記得robocop 第三集係打日本財團
忍者機械人
幾時到香港
大陸邊有得比,日本係自己實業、技術,再差都有個底可以翻身。大陸就賣地,租地、抄襲,一有事就⋯⋯
巴打有無link?搵過YouTube 有好幾套
認真,玩一次人中之龍零
再玩一次是但一部用現代做背景既人中之龍
就會明白
其實有得比
你自己上網睇下資料
經濟泡沫,基本上都係做嗰啲嘢
首先香港真係地少人越來越多
政策各樣同大陸唔同無得住遠d
所以當香港變大灣區
然後深圳係一般人眼中超越香港
再經濟崩潰大家都失業時
香港爆既機會就高......

然而去到咁真是唔知仲有咩咁開心
睇人仆街時自己也仆緊街
首先要加軍費研究軍事
日本仲有冇本錢噉做?
依家日本唔係以前嗰代咁薯乜咩都玩民族主義
國家一致槍口對外
依家日本搞軍事發展,日本商人睬你有味,去晒美國
人中之龍0
呢個係, 細個聽阿爸阿媽講去日本好貴, 聽到啲人話去日本旅行就覺得佢好有錢
真係唔係而家阿豬阿狗大媽阿叔都會去

直到而家我老豆聽到我媽同朋友去日本旅行就覺得佢好有錢
我媽答佢千零蚊一張機票有幾有錢
玩完金錢島發現果陣啲錢只係數字億億聲咁計
其實日本軟實力火力全開正係爆破之後
90年代
日劇/動漫/音樂/電玩/家電 全盛期
幾時到香港
當年係有「日本世界第一」嘅憧憬,日本人同今日嘅大陸人一樣周圍買樓買地皮買奢侈品,皇居地價可以買下全加州、東京地價可以買下全美國
點解一定要愁?
規定咗人一定要有噉嘅情緒?
依啲事係廿幾年前已經不斷提醒香港
唔好親支步入滅亡
講足廿幾三十年(如果你計埋97前談判)
一直都唔撚聽民意扮「精英主義」
一直話啲反對嘅人係阻人發達阻香港發展
一直玩個泡沫
到依家終於發現自己真係會仆街
依家仲要情緒控制人地
睇下自己咩斤両先啦
有無link 想睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞