[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
超焦技術流
雖然多人話我顛,但我到今日到仲係堅持如果唔放大聞相, m43 係21吋左右用 1080 p 睇係detail 過ff 機

呢張我用75-300再crop 兩倍咁影,手持輕鬆打十幾張,ff 機直頭手持唔到。。叫影到都無咁清

但可惜我係聞相同景深撚
不過好似各方面都比45.8 好少少咁?
我覺得42.5 1.7 最好係最近對焦距離比較近,放大率大不少咁
近攝幾正
手機可以當係M43副機

全片幅副機→APSC / M43
APSC副機→1"
M4/3副機→手機
應該係做低左o 記epl 同p記gf 呢類主打自拍既相機

而家玩m43 要知自己需要咩先得
都係咁用
你方便
平就deal啦
玩相機都要知自己要咩
檬檬下買ff結論都大把人唔識用
行貨應該係代理幫你保

水貨要自己搵PD補

印象中之前PD 好似全球補,宜家唔知
https://www.price.com.hk/product.php?p=284202

水貨同行貨有咩分別?
我買水貨ok?
行貨應該係代理幫你保

水貨要自己搵PD

印象中之前PD 好似全球,宜家唔知

上星期去左花卉展
40-150kit鏡zoom盡去影

補圖
係全球有保
前幾日買range pouch, 換鏡方便左
你唔好再毒佢啦
佢未出行都洗窮
夜景我成日都覺得好極有限
你ff想再靚再清都係要腳架

我反而想練習多啲唔同情況都影到好構圖
我影一萬張都未必有500張係夜景
但其餘九千五張我家人都收貨
我10仔一代但效果明顯都比我手上iphone 好
夫復何求
華為D相同景深係電話睇唔放大好似真係唔錯喎
利申:支那孟晚舟死全家
有朋友用三叔A系新機都有景深
我覺得係program 加blur effect out of focus point
個景深effect係即時preview到
仲有得set深淺
感覺上好假
呢幾年手機開始玩portrait,主要係用多鏡頭/ tof鏡等等計算距離同景深,再用電腦模擬,真係越來越自然,不過我覺得只限人像呢種簡單構圖,即係主體喺前面,其他野blur曬

但始終係後製,即係photoshop,唔能夠有鏡頭嗰種bokeh,真係每枝鏡頭都可以唔同,嗰種靚法
自己有單反同無反,但好唔鍾意因為d機都算貴成日要就住就住咁用
而家諗住幾百蚊買部二手m43可以長期拎出街粗用
睇中左PANASONIC GF7
有咩鏡係必備?唔會打雀,周街影同影風景多

舊鏡黎講,有canon FD mount同nikon菲林年代既鏡
但如果新P記鏡或者O記岩用既鏡唔太貴
我寧願買新鏡 唔想次次對焦對到眼盲

唔該
15mm 1.7
見到P記本身有20mm 1.7 平好多喎好似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞