[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
呢個冇用 不過metabones應該都好㗎啦
搭單問 佢好似有隻x0.64 跟著影出黎同ff景深差唔多 係咪
邊度買鏡會比較好
lut monitor display g95冇左?
呢個功能幾正架喎

無論其他牌子既機幾吸引都好
都係念念不忘M43既輕便同埋可以手持慢快門

希望能夠用到m43直到永遠
其實75係咩情況下會用得著?個距離真係太遠
人像活動, 社團活動(側拍) , 運動會,小朋友學校表演,主題樂園花車
同變焦tele最大分別係拍攝主體係單一 定係 群體

eg:影小朋友表演, 作為父母基本上集中影小朋友,咁1.8呢個光圈就好易虛化其他小朋友既樣,咁就絕對俾40-150/f2.8呢d好玩

如果諗住一對一影囡 真係要用多d時候叫對方先去遠處擺pose
真係?定焦好難搞喎,唔夠長最多影埋其他人/物入鏡,但如果長過頭連影都影唔到喎
神之光並非浪得虛名,40-150 f2.8 係方便,但散景一定係75.8靚啲

唔放毒啦,好耐冇用過支鏡 有興趣去Flickr search, 大把例子
我知散景係好,但如果影運動會/表演果d定焦鏡會唔會太難?
咁變焦一定易用好多,定焦睇你技術啦,同埋個位置如何

都係果句,上網睇多啲相,搵下有冇自己想要既效果最實際
你話你用ff影我都會信
放social media鬼睇得出咩
我仲以為第二張落左filter
假設你係大會指定攝影師,需要多方面同可以好近拍攝物 ,咁變焦贏
在我眼中,ZD150F2是神父之光
如果75F1.8叫神之光嘅話
20k 港紙

笑左
真心玩唔起
p記鏡一向都係雷聲大雨點少
當年12-35/f2.8 開頭公佈個價兌換都要萬一蚊hkd

插水價是常識吧
2萬 跌盡都要10000蚊喎
2萬蚊跌極都唔會1萬掛...

2萬已經買到EOS RP + RF35/1.8 + RF24-105/4 (雖然我知道機身及鏡頭spec唔一樣...)
P記遺作
20-50 F1.7 wor
但香港人一見FF就狗沖左先 邊有人得閒理你43
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞