[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
老娃7.5係咪無af?
iphone就cascable
有三日試用
試左先
之後岩既買斷佢抵啲
GX1 都可以呀, Tocuh Screen同AFF
可惜佢個外置EVF好貴,如果有就更加實用

其實大陸無忌果邊重有唔少用家用緊GF1,EPL5 呢D舊機
如果你想好D咪買支DG15/1.7 當SNAPSHOT機
跟機支電ZOOM都OK
yes
本身有個AVF
係呀個電zoom唔錯,但想玩大光圈定焦

岩岩試過影出黎D色好似samsung電話咁無乜feel
諗住襯支F1.2 42.5mm 或者 F1.4 30mm
有埋個DMW-LVF2 咁好?
咁就玩到壞為止吧
舊底P記機D色好flat , 影完都要執一執先得

如果有預算上42.5都得既,不過手感一定唔多平衡
無,但無所謂
9成時間你都係較做無限遠,除非你主力係影close up
想問下em5ii同em1ii對焦會差好遠嗎?應該話em5ii會唔會好差 成日拉風箱
因為em5ii規格都夠用 又靚仔啲 係驚對焦唔夠快同準 想聽多啲意見 如果好差咁我上em1ii啦
另外想買多支17 1.2pro 接em5ii如何 會唔會唔平衡
本身用開gh5
45 1.8
25 1.8
714 2.8
本身有呢三支鏡,主要影風景同影人。最近又想學下拍片,同埋旅行成日要換鏡好麻煩,想入1240 / 12100~應該揀邊支好?12100 影人係咪麻麻地,但旅行用好似好方便?有無用家可以分享下
12100啦 你影人會自然用返上面個幾支 不過如果係我會入支50-200/40-150
如果對焦嘅地方太暗或者冇對比,em5ii會拉風箱。但對焦其實都好快,追焦就em1ii好好多。
呢個gh5都會
問多樣 啲人話em5拍片自動對焦成日re-focus 真唔真?
會,屌,上次影象都迷焦左一陣,仲要係佢食西瓜果下。
拍本不如用返panasonic好過。em5ii冇k4。
本身諗住買部3防副機 正路唔拍片 最緊要係輕同快 以前有過em5一代 但見二代出左咁耐先驚買完唔抵 但其實spec個堆夠用嘅 但em1ii個價又唔貴 心大心細
唔影快嘢,em5ii夠
影運動係咪最好用em1?
我用GF唔係好work
成日都走焦
gf? 咁搵em1ii 對焦一定嬴
em5ii 同em1ii 而家個價差一半有多
預算買得起em1ii 唔使咁多心魔
明呀,但em1係咪贏好多?
定抑或m43影運動會遜色啲?
最多影下蟲咁 其實em5都好夠 最重要個幾樣都有齊 防震 對焦 三防 細部 evf
em1x應該係olympus m43機最好,sony a7riii追焦幾勁,其他唔知
咁em5ii啦。
btw,同女朋友點格劍?
名黎㗎啫
擺下相先 gh5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞