[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
岩岩買左em5 mark II
想放返部 mark I
想問下巴打平時賣機會去邊賣?
有肥花, CAROUSELL, FB GROUP等等既選擇
如果急放就直接去星際鋪頭放機,但係個價一定低好多
thx
因為我都係星際間數x城到買
買完問 trade 機
em5 mark I trade 得500
我試下上網睇下有無高少少
咁多年仲想點
有盒無盒齊件唔齊件仲有無影響?
大家平時出街影相用開咩背嚢?
想買個背嚢放到EM1II、8mmf1.8、1240、40150 f4-5.6、om2+50.8
有冇咩好推薦
畢直1.5k以下
外觀最好靚仔d
真心
無一個攝影背包我睇得上眼
啲樣真係
我自己就用返日常用背囊
要拎相機咪放內膽
啲樣我都覺得好核突
但係用內膽拎出黎又無咁方便
Zekin 靚仔, 相機袋我鐘意孭,換鏡方便好多
斜孭
斜孭有個manfrotto既
zkin好似都唔錯
斜孭peakdesign都ok
我自己用啲行山/旅行用小小專業的背囊+内膽,總認為相機背囊唔好孭,而且去外國旅行用相機背囊太高調,驚俾賊仔認到
內膽有乜推介?
cant agree more
近年迷上mystery ranch
丫字zip任何size都咁正
自已用UA,本身個袋又重,加埋相機鏡頭真係好撚重
同問
我無理牌子架,在星際見到摸下覺得厚度足夠,拉鏈順就買左
咁ching你用開咩牌子既背嚢?
參考下
https://youtu.be/zTHR0J2C67I

https://youtu.be/uqs_DqiEIQ4
旺角買的,當時剛好特價$850,有成44L
夠哂我孭相機+個人用品去日本三/四日快閃遊
都幾舒服,背帶同後背夠厚,内格又多,個隱藏手挽好用,缺點係唔容易企得穩
THX, 我諗我30L左右都夠
E-pl6 想換鏡
如果用
p leica 8-18 f2.8 還是 lecia 12-60 f2.8
主要影景或者景+人
或者有無差不多推薦?
Budget 最多6k
影景應該8-18好d吧, 影景用60壓縮感又唔夠
如果18都wide得得滯咪企前幾步
影人+景定係人或影?
後者買12-60好啲
人加景就8-18啦
如果純影景12-60就唔夠wide 影人又唔夠定焦好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞