[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nocticron
竟然連iso都有等效
用在gh5s係咪都一樣
條數應該點計
8-18邊度有得試?
7-14pro嫌佢重咗d
stc filter唔知等到幾時
有得試8-18既就試左先決定
你地用邊隻gnd? 最近想買
isquare Panasonic
其他Panasonic 可以打電話去問下
thx all ching, 另外想問下12-200幾時先有得賣
想換機,GX9定G85好?水機都係4000左右咋
想買兩支定焦 一支小廣角snap加生活 一支人像 大家會點搭
方案一:17 1.2 加 75 1.8
常用個支有3防 質素高 但好重
方案2: 15 1.7 加45 1.2
常用個支輕 質素都唔差 但冇左3防 而遠攝又冇75個壓縮感咁勁
利申:之前未買過50mm以上嘅定焦 都驚75難用 但75可以影下室內運動個啲 75定45兩支大家會點揀
自己偏心想買17 1.2嘅 雖然日頭snap可能少用1.2 但一機一鏡佢最fit 又可以影下女友 夜景
如果遠攝個支仲有冇咩推薦 總之成套加埋大約9000蚊左右
純講畫質就一定gx9㗎啦 要細部都係佢
最重要睇你要唔要3防 要3防就g85
如果比我自己二㨂一都唔會難揀
gx9又有新啲sensor 又想細啲 又可以usb充電
但對我黎講無反mon
又無三防 但機乎所有鏡頭都有
不過你要得gx就要預左無g系咁豐富
1.2系列你講果兩支全開1.2都好sharp,兩支街拍都一流,重量我覺得ok 係有少少貴

75.8 街拍會有一定難度,影人像又得大頭,唯獨比45長少少,你想影室內運動應該好用少少,但都要睇你想影乜運動,比較長焦又適合室內運動,應該係75 1.8, 40-150 2.8, 35-100 2.8

15果支未用過,聽講都唔差,性價比幾高

如果你必須兼顧室內運動,揀75 個組合就一定架喇
唔該巴打
幫朋友問
速度黎講 PenF同GX9呢兩部分別大唔大?呢兩部推薦邊部多啲?
價錢最大分別
pana多數考慮水貨 4k左右
但penf一手接近6k
淨係以對焦速度來講: GX9>PEN-F
想要對焦速度可以直接忽略PENF
首次報到, 各位M43巴打大家好!

2014 購入第一部可換鏡頭相機落坑就係O仔E-M10,
其實最初買佢都係貪佢夠輕又有換鏡D 鏡又唔貴,
係sensor 細不過覺得size 搭救, 用落好滿意, 尤其O 仔藍簡直無得輸, 唯一係背光相同淺景深呢兩個死症無得醫
之不過好景不常
用左3年壞過兩次, 兩次都係去緊旅行時壞, 第一次仲要岩岩過左一年保, 好似話係咩控制快門開關既電線鬆脫定甩左, 搞到我12日trip 第5日起無相機用要靠部電話影
第二次係前年, 旅行連續幾日都毛毛雨至大雨, 懷疑部機潮左, 不斷hang 機, 用到炆最後幾日用部後備機 (上一次旅行經驗後特登買多部Panny LX10做後備), 但始終1"同M4/3 都係爭D...
之後把心一橫轉會, 買部防水Fujifilm X-T2, 以為APSC 會感覺好好多, 點知發覺唔知係大sensor 定係富士通病, 個AF 真係好慢, 慢到女友成日催我影佢要等好耐, 雖則影出黎既相景深同細致度都完勝E-M10, 但係鏡頭價錢, 重量, 同AF 速度而家好想令我回巢

尤其我之前D M4/3 鏡無賣仲KEPP 住:
12mm F2.0
12-40 F2.8
17mm F2.8 (買機贈品, 用過幾次無再用)
14-42mm F3.5-6.5 (跟機kit 鏡, 買左12-40都無再用)
40-150mm F4-5.6 (跟機kit 鏡, 少影tele甚少用)
samyang 7.5mm F3.5 魚眼, 最好玩係呢支

諗緊好唔好trade 左部E-M10(trade $100都好呀, 唔敢再用佢), 換部mark III.... E-M1X 同EM-1 II 都好似重得濟失左M4/3原意, 但E-M10 III 又無防水驚悲劇重演

利申: 連業餘玩家都稱不上, 只係鍾意玩下相機
等em5 mark iii,但預左一出會好貴,em1ii 宜家個價好值得考慮,功能上用多幾年都得,又有三防。

btw 輕便原意係相對輕便

應該係SHG級

Tele Zoom
ZD ED 7-14 F4 SHG
唔引用了,太多字

照計em10 marki 你都接受到,無理由xt2 對焦速度或者感受會慢過em10

目前想返m43 可以考慮em1ii 或者g8/g9
感覺好似X-T2 對焦時光暗sensor 一係太光一係太暗, 好難一下子就準, 同埋防手震好似爭d, 我係貓王
em10i 無記錯得3軸防震吧, 富士支18-55都降到四級 , 正路都係打過和
或者富士唔夾你吧

平平地可以買em5ii
我估真係同富士有緣無份, 影果陣影到好勞氣, 但出黎既相又真係幾靚... 搞到而家15/16, 下個月又去旅行喇, 諗緊係咪都係用富士, 定襯而家退會回巢

黎緊會去影星雲, 大篇幅一定有優勢 (不過暫時富士得支kit, 如果唔退會先會諗再加鏡)
退會果陣叫我 , 搵部em5ii 補錢換你套x-t2

最近買左g9 , 部em5ii 少用左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞