[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
個撚個都去日本

好彩我都下個月去姐
係咪咁正先, 我堅係諗緊去之前入42.5 1.2
每日影野都係度瘋狂換鏡
45窄視角掃街就得
一般標準掃街都係17/25段萬用啲
去完singapore冇耐。
去singapore zoo,就帶40-150,佢做得俾較好,好多時係冇鐵籠咁,方便影相。
40-150 應該少用唔帶喇
只係苦惱緊如果2鏡再加支7.5 去,自己有冇咁得閒會換嚟換去
多謝巴打提議,不過暫時未plan 住去動物園
唔知以外仲有咩影相位推介?
睇你行程趕唔趕啦.
12-40 主打,20/1.7 人像/食物特寫

我上次去係CANON 5D 加一支ts-e 24mm 主力就算, 鏡都唔想換(因為好熱濕晒唔想換鏡)
little India有d屋幾靚
虎豹別墅<去果時裝修緊,唔知靚唔靚,但童年回憶
早兩個月去果時無時間落去宇治果邊
有無人知依set野二手價錢加埋大概幾多??好多都搵唔到二手價
OMD EM5 mark II 銀色機,一正廠電
Kit lens 14-42mm f3.5-5.6 ii r
45mm F1.8
60mm F2.8 Macro
新手想入M43坑,睇中咗pen f
有啲問題想請教下

1)爬過文知道一定要係O記經銷商買先有保,打算去星際2樓最入果間數x城買,呢間都信得過還是有其它更好選擇?

2)想買埋枝天涯鏡,係咪一步到位買各巴打都成日推嘅12-40 F2.8 pro?

3)純粹想問下用開pen f嘅巴打,無3防嘅話相對上比起其它有3防機脆弱啲?例如毛毛雨已經要收機?戶外戶內溫差大的話易起倒汗水之類?

有咩講錯問錯請大力插
12-40唔係天涯鏡
1. 數X城 or CXM2 , 兩間我都幫襯開

2. 一步到位天涯係12-100

3. O記有3防用花灑淋都得, 冇就.. 自己評估風險, 倒汗水有冇3防都係會有, 自然乾左冇乜野, KEEP住做防潮就唔會發霉

我用PENF落雨唔會拎出黎, 摸過部機就知, 係一入水就玩撚完
幾正

遲啲去旅行都諗住拍下片 ,4K 用UHS-I CARD頂唔頂到? 頂唔到就用1080P算
樓主玩自爆
你條片有TUNE過色?
搭單問, 黎緊去蒙古
諗緊帶咩鏡, 依家有
7-14 f4
20 1.7
12-32
35-100
揀得去邊唔係應該了解左自己會影d咩先? 再諗用唔用得著啲鏡

同埋考慮下個人喜好
咁em1m2 C4K 237Mbps 應該頂到?

12-100呢枝價錢上我carry唔到
12-32 可以唔使

7-14 長插 , 20/1.7可以影人,影星不過唔wide , 35-100都幾有用
見你講一步到位 咁你揀返1240啦, 平靚正

45175總係影到啲過癊相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞