[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike

E-M1X, F5.6, 1/250, ISO200, 150mm, 40-150mm F2.8 PRO
https://robinwong.blogspot.com/2019/01/olympus-om-d-e-m1x.html
踩M43前唸清楚
應該都唔會有人話43/m43 影唔到靚相

係有ff 呢個心魔係度ja
見而家pen f減到7600跟kit,值唔值得入?之前用開部gr,非發燒友,多數都係旅行/行山用。

另外有無人像鏡推薦?
支kit 應該係17/1.8,無你手頭上部gr 咁wide ,呢樣你ok 嘛?

人像鏡睇你用開邊個range 先答到
50mm
咁靚都仲要諗?
認真,手持hi-res好好用,跌到1萬5 考慮入返部

不過平時影開既野用唔到hi-res

利申:冇踩,只推比識貨之人
olympus 25/f1.2
panasonic 20/f1.7 & dg 25mm f1.4

呢三支比較多人用 , 推薦
M43 人像鏡 45mm 56mm 75mm

夠錢就f/1.2系列,唔夠錢就副廠f/1.4

75mm f/1.8 神之光,但等效150mm 離model會較遠

至於值唔值好主觀,係外貌協會+有品牌信仰入就一定冇錯

但性能上老實講呢部係紀念版黎,性能都係一般

只係同牌子入面有較高像素既機種

買既話penf 不如買齋機,17mm f/1.8 可以買二手

咁人像鏡就有較高budget 可以用

力推45mm f1.2 pro
肥花有部齋機5千有保

唔該師兄, 我諗諗
快扣啦
扣背囊孭帶拎機幾方便
但係拎水同埋除低個袋就要小心啲
斜咩最爽
前提係一機一鏡無背包
我用斜孭相機袋,所以掛頸重到頸斷都冇乜所謂
長時間唔用就插入袋
全新6000咋喎
OM store 翻新好似有4500, 一係等翻新
其實 epl-2無峰值對焦,得放大對焦用mf會唔會好辛苦,定ching用超焦距?
我讚m43 就俾自己友屌,你諗清楚邊個係人邊個係鬼先

之前都po 過用高iso 高解影半靜態野好過ff 同iso 表現,不過呢部機仲有幾個疑問

1. livecomp 用唔到高解+ raw

2. 手持六七秒個時,用iso 200出唔到高解 + raw

3. 影動態時,用高iso一樣起沙,得12 bit, 一定要正確曝光。。高解打雀去到二千份一秒會有殘影?

做到頭一兩點,肯定勁多人買
為何又改名
手持超解析的效果還是很令人滿意的,完全達到了實用程度,基本上你只要手持單張可拍,就一定可以成功合成0.16張暴力堆棧大幅度提高了信噪比和寬容度,經大幅度後期後色彩依然非常純淨,令人感動。個人測試的最極端的情況下,手持4秒單張拍攝的超解析高分辨率拍攝居然也可以成功,沒錯,4秒16張,雙手舉相機伸出窗外保持1分鐘零4秒,這簡直是奇蹟。

5000萬像素帶來了更大的二次構圖裁剪空間。關於手持超解析,我個人的建議是,拍攝時你只需考慮高光位的保護使其不過曝即可,暗部基本你可以通過後期為所欲為......快門速度的選擇也不用任何顧慮,你只要單張拍攝有一定成功率就可大膽使用超解功能,機內處理算法都會幫你搞定,什麼噪點,動態範圍你都不必考慮,最終你得到的圖像畫質之高,色彩之純淨,噪點之少,讓你不會相信這是M4 / 3相機的表現,這就是1X最黑的科技,M4 / 3最大的彩蛋。
em1x
1kg

100 400
1.4kg

呢兩枝點睇?
好彩你講完再起底睇番條友個名 , block 左牠算數
ff 機150-600重500g
如果em1x 加p 記100-400 有正常對焦,加埋25k 好吸引

如果用返o 記原廠個兩枝真係無重量優勢,仲輸俾d500 加 150 600個900mm 優勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞