[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
如果你同小朋友係近距離影相就17
佢同媽媽玩緊,側拍25
佢係公園同小朋友玩就45
我鍾情用變焦多過定焦
之前諗過唯卓減焦加支sigma 18-35 ,而家睇下p 記支野幾錢度再考慮
學到野
以前長插變焦 但而家越來越鍾意用單一視角構圖
一歲未夠, 暫時室內影多

17 vs 25
所以扁向17
其實g90出咗未前排係咁睇到有新聞 但係又未見有實機咁
好似5月先出
g90同gh5有冇得比?
Gh5 無dual is 2
價錢方面g90的確比gh5扺玩
4k60 400mbps vs 4k30p 未知質素
(聽講g90冇低壓縮嘅mov檔 得mp4同avchd 聽講!)
10bit 422 vs 8bit 420
雙卡 vs 單卡
(拍片就好重要 由其4k)
225對焦點 vs 49點
(呢個好重要 我有gh5 and gx9 gh5對點精細好多 追焦都有優勢 gx9已賣)
跟住就重量呀 6k photo evf個啲野
就咁睇spec 我會覺得拍片現階段都係gh5
G90多左個log係方便左啲日常片嘅 做副機都唔錯 又有無限錄
如果唔係拍啲搵食 大製作
G90係唔錯嘅入門拍片 甚至係最好(最平又無限錄加log)
慳左嘅錢都夠買支好嘅m43鏡 或者收音
亦係唔錯嘅副機 花絮機
但gh5而家街價如果唔係貴好多 建議直上
等師兄再補充
我印象中有㗎喎
不過gh5其實好重 725g 如果係買部機黎會影下相做日常機建議唔好 m43要輕先係m43
GH5身為 Panasonic 旗艦機種,具備新版的 Dual I.S.2防震功能,機身內建五軸防震,鏡頭則具備二軸防震,若使用機身與鏡頭防震的搭配,最高可提供五級的防震效果
G90 4k有1.25crop
Source by dpreview
gh5上網補買條log key是否智?
係有用過要千幾銀
*
話雖如此 但我覺得g90慳翻嘅錢夠入支7-14 呢到你再衡量下值唔值 但唔好因為呢個crop factor而太在意 我覺得g90呢個價都算一部好機
唔會呀 有心玩 有log同冇log係差好遠
我都想後製空間多啲...有log會比較好
ching又講得幾岩....我宜家都係因為差個價可以買多支靚鏡十五十六緊
唔好諗咁多啦 我覺得多支鏡比起多上面堆野更好 你諗下 啲散景呀 遠攝或者廣角 並唔係上面gh5嘅野比到你嘅 除非!除非你真係好需要10bit422 400mbps 並有靚mon去播翻出黎 如果唔係呢樣野 我會覺得g90呢個價做到9成功力 但慳左成4-5000蚊
好!就等佢出g90入手
我諗我有100mbs都夠既
對焦方面應該都mf為主,問題不大
順帶一問,個metabones m43mount好用嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞