[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
俾個抄考大家
17 F1.8值二千
咁當我冇講過
12-200又係7千
12-100pro又係7千
比我寧願用pro
個200mm日後用2千幾買支45-200好過
Olympus Interview at Dpreview: E-M5III and new lenses are coming soon
12-200光圈跌得太快 , 其實拿7-8k預算可以二手入支12-40加支中級tele 或者直上12-100加支平tele 重開心
其實12200個價咁樣 邊個會屌
想買em5ii 35xx 但又好奇em5iii會咩規格
唔急用就一齊等啦
等佢出左 貴嘅就即刻狗沖部em5ii
我好奇佢會開咩價,上代要十幾K
當a6400 都只係七千蚊
佢唔買7000樓下冇人要啦 em1ii而家就8000
Em10iii 就3000
而家個市場大多選擇 仲有eos rp xt30呢啲fit馬左右進擊 要快有快 要FF有FF
呢d 天涯鏡不嬲都係咁 , 只係你唔係市場目標用戶 , 起碼olympus 重肯出鏡算係咁

而家我買完g9 都係等緊10-25/f1.7
支10-25唔知幾重
反而我鐘意g9 多過em1ii , p 記旗艦gh 或者g8 我都覺得無乜相機既外形

g9 即係縮少左既s1 . 尤其軍艦頭好靚
800g 以下都諗得過
呢支我就唔點諗啦 黎緊打算入支17 1.2同45 1.2
之前賣咁貴咁好賣o 記都要蝕錢
佢起碼要賣12k 以上
同埋搬左大陸廠房。。。qc 要睇定d 先。。。
識貨
2年幾前 買咗em1 mk2 放咗響度冇用過, 而家想攞返出嚟影小朋友, 諗唔掂買 17f1.2 定 25f1.2好.

有冇巴打比啲意見?
講晒3支1.2

17 要跟到好貼,遠既話散景唔明顯

25標準焦段但冇得影大頭

45影人最好睇,但會離小朋友有一段距離,最近對焦距離50cm

睇你用開邊個焦段,我認為25/45 好啲啲
小朋友變焦會唔會好啲呀 變焦就1240啦
如果呢兩支1.2 我看得25會好啲 一定距離下都影到 進可攻退可守
明白, 多謝你嘅意見, 變焦鏡我已有 12-40 & 12-100.

係想搵下支f1.2 來試下佢, 但係因為真係唔平, 所以 17、25 、45 之中簡一支先.
明白巴打, 我再度度先 咁可能會買45 f1.2.

本來諗住17嘅原因, 係好多general情況 影snap咁用.

25mm 我有支用咗成十年嘅 f1.4.
係慢少少同埋成日對焦差DD....
小朋友幾大先?
我用25 影一歲以下都有啲難度
你人又走唔遠又唔夠wide
結果用25最多影大頭
14左右就多啲發揮到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞