[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
定焦?
新手報到,半年前買咗部em10 iii連kit lens,依家開心使用中。最近打算買人生第一支鏡頭,主要係旅行影風景相同室內食物相,有時天色靚會跟啊哥落街試吓影星,暫時睇中laowa 7.5mm f2 同埋 Olympus 12mm f2想問吓咁多位有咩建議,兩支都好吸引而我又唔太介意佢有冇af,當學吓手動對焦

啱啱追完post發現好似個個都有支1240喺手咁,上網睇兩睇先知原來佢都係差唔多價位,又多個選擇多樣野煩
1240 好野嚟, 居家旅遊必備
有錢建議Panasonic leica 12mm 1.4
呢支好靚
今鋪大獲好似好吸引,不過有啲out budget,我本身預鏡頭4000內

另外有個弱智問題想問吓希望唔好屌,買支高級鏡比部入門機會唔會浪費咗支鏡,我啱啱接觸攝影冇耐冇乜呢啲概念
Pro鏡影出嚟嘅成像係咪真係同另外兩支差好遠,上面好似有手足話pro鏡sharp啲同埋色澤靚啲?我本身用開kit lens其實有少少私心想試吓大光圈定焦鏡,不過當然如果1240冇得輸嘅我都會揀佢
Kit唔係唔靚但要收光圈至少到5.6
都可以數毛毛架
tele kit可以keep wo
窮撚三寶 一上就要上到40150pro or 35100 or 假奶
變焦好難用定焦比
但係1240表現好穩定 全開光圈都好sharp 對焦快
焦距易用 全金屬夠硬淨
平時去旅行長插1240 加枝窮撚tele 再加枝17/25大光圈定焦

呢個價係抵屌嘅,不過就你諗你
打錯,自膠

恒定
巴打,搭單問一下
35100 2.8 質素如何
心思思想入
好野黎 3xxG 不過光圈蝕有啲嚴重 散景唔算太自然 但望耐左其實幾得意
入門機接靚鏡就無所謂嘅 同埋我覺得em10iii其實算m43嘅入門中階機啦
上網睇完review睇怕都要入番支1240,有冇推薦邊度買鏡頭多?
當10系列係入門級
隊支PRO落去當然冇咩浪費問題

最多咪外觀上頭大啲身細啲(例如平放枱面果陣會磨到鏡身
楂起上黎會冇咁舒服(重心向鏡頭偏移
對焦速度俾機身限制(自己用45Pro隊過落1 5 10 mark2度,速度上係有些微差別

如果你覺得鏡頭品質cover到以上缺點既,就唔洗諗咁多,買啦

你啱啱摸呢味野仲好,平身搭支平平地PRO鏡,
操爆個機身唔肉赤之餘,鏡頭俾到你足夠既出相品質
就算轉台,支PRO點都值啲錢(至於機身...就算啦
olympus唔似有啲牌子咁高階機低階機連輸出色調都唔同,近幾年既由epm到em1x出嚟既相幾統一唔多大分別,唔同係係部機既手感/大細/操作
M43果然係窮人恩物
買完40-150 2.8,今日出去試鏡

講下感受先,由kit轉pro鏡第一感覺,果然係pro鏡,畫質好,sharp到飛起,真係可以數毛毛,無咩暗角,散景幾好睇

zoom到最遠都有2.8光圈真係好爽
不過明顯重左好多,影左兩個幾鐘已經有啲攰,要習慣下

個hood幾方便,推一推就伸出去

呢枝鏡未去到12-40一樣係必買,不過如果有budget,又鐘意呢個range,可以入手

我用開peak design,講埋放唔放得落
20L everyday backpack: em10mkiii插住鏡打橫放沒問題
capture扣: 垂直同打橫插都沒問題
range pouch(middle): 僅僅放得落
17.2 影野食又幾正播
.2
影人都好正
今日痴左線入左支17.2 同8-18 暫時放低支1240
peak design 個5L 都放得落40-150 2.8 + EM1 mark2

btw 第二張對焦咁準既
same
支1240等緊朋友收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞