[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
未啊.....冇去過零度以下既地方
試下放落冰箱
防水滴放入洗衣機
咁防塵點解決?
pan為咗m43
寧願搞到自己部ff又大又重又貴冇人買好偉大
整個43表出黎,大家知點填嘅就試下
Sigma 鏡唔知整唔整好

Tele Zoom
ZD ED 7-14 F4 HG級
ZD ED 9-18 F4-5.6 輕量超廣角 SG級
ZD 11-22 F2.8-3.5 初代超廣角 搭配KODAK CCD機身=OM藍 HG級

Standard Zoom
ZD 14-45 F3.5-5.6 KIT鏡一代 SG級
ZD ED 14-42 F3.5-5.6 KIT鏡二代 SG級
ZD 17.5-45 F3.5-5.6 E-500SE KIT SG級
ZD 14-54 F2.8-3.5 HG級
ZD 14-54 F2.8-3.5 II 摩打光圈葉改進 HG級
ZD ED 18-180 F3.5-6.3 SG級
ZD ED 12-60 F2.8-4 SWD 對焦最快 HG級
ZD ED 14-35 F2 SWD SHG級
Leica D 14-50 F2.8-3.5
Leica D 14-50 F3.8-5.6
Leica D 14-150 F3.5-5.6 天涯奶 大43高質天涯鏡

Tele Zoom
ZD 35-100 F2 SHG級
ZD 40-150 F3.5-4.5 長焦KIT一代 SG級
ZD ED 40-150 F4.0-5.6 長焦KIT二代 SG級
ZD ED 50-200 F2.8-3.5 HG級
ZD ED 50-200 F2.8-3.5 SWD 摩打改進 HG級
ZD ED 70-300 F4-5.6 SG級 入門超長焦
ZD ED 90-280 F2.8 SHG級

Prime
ZD ED 8 F3.5 魚 HG級
ZD 25 F2.8 餅鏡 SG級
ZD 35 F3.5 marco 1x放大率 SG級
ZD ED 50 F2 marco 0.52x放大率 人像微距兩用  HG級
ZD ED 150 F2 通稱肥仔 SHG級
ZD ED 300 F2.8 SHG級
Leica D 25 F1.4 魔性之曈/大25奶

似乎都係冇咩人填,當係鏡頭列表留係度算
想買枝ultrawide
8mm f1.8 fisheye pro

laowa 7.5mm f2?
for em12
em1ii 機內可以修正fisheye,變返正常ultrawide,但數碼修正,唔知素質會點。

laowa平都輕,但冇af。
魚眼防水滴
老蛙有得落filter
好難揀
下次頂置
唔識填
上幾頁M43咁填
BTW利申我唔識填
我諗都係填下果D咩稱號呀,有咩特別出色嘅地方呀果啲
你會落咩filter先?
如果係個啲所謂防uv就算吧啦
兩支無記錯都係差1k左右
但老娃無af無三防
你em1又有得變返正常
但比我二揀一我會買老娃
因為
我只有10仔
魚眼啦 個買一送3真係好吸引 呢1k多個對焦 三防 4個用途 感覺值了
https://www.four-thirds.org/en/microft/lense.html
其實呢個網咪有m43既介紹
o/p, 其他副廠都有
我都係睇呢個
不過有人話想整下,咪整下囉
上面個網唔見laowa
有時想落nd/cpl
暫時傾向入魚眼
再爬下文先
有朋友有canon枝11-24 f4 都係用黑卡 係麻煩啲 睇你覺得值唔值為左支鏡麻煩啲啦 最緊要 買左唔好後悔
咁考慮8-16 panasonic 吧,有防水有af 有直落filter
nd 等台灣STC filter, 球型鏡頭要落cpl好曬錢

超廣想落GND filter既抉擇,我諗左至少大半年先決定到

最後7-14 pro 輕鬆用住先,之後等鬼佬3D打印adapter free ship 再買nisi holder 用100mm filter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞