[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
改名如衣服,唔岩咪換,學大陸咁上網同玩論壇都實名認證又好咩?
其實係 所以上面位巴打唔好唸啦 直接買 唔係等黎等去得個吉
其實我最近先睇緊7-14pro
琴日差啲買埋
成6k幾太貴又唔係搵食工具
但7mm好wide好正戶外必備
14mm室內又ok

可惜插落em10唔多平恆

有無人可以大大力屌醒我
過萬有大把對手
em5 ii日常用其實好夠砌, 睇你自己要d 咩功能係em5ii 俾唔到你

em10iii 我又唔覺得贏em5ii ,兩部我都有

淨係evf 同三防已經即放em10iii
我入左,去埋旅行,基本上長插相機,超廣角焦段太好用
對焦em10 iii
應該快好多。。。
但早年貪平入左支二手14/2.5
入左呢支pro 的話支14可以掉得
遲了的花卉展
E-M10 MK II
12-40 2.8
25mm 1.7
40-150 4-5.6 R
長輩圖
無可否認係長輩style
但都ok啦

反而我想知去花卉展仲可以有咩構圖

無論構圖,時機同背景都完美
有無人可以講下 七工匠支35mm f1.2 鏡?
新手想買來玩下
我都用緊初代10仔

去旅行長插7-14
重係重咗少少
出嚟效果好正啵

買啦!

真心笑左
其實真係無
我當時一系7-14,一系laowa 7.5
最後買後者,當時係因為無貨同趕住去旅行要用

到而家我都無咩後悔,一來輕好多,我用peakdesign medium range pouch已經可以袋曬兩枝,二來可以直裝filter

唔好處係無得zoom,7.5好多時wide過頭,我一系之後crop相,一系轉番12-40,所以7-14 zoom鏡係有zoom鏡嘅好

結果打完好似都係無結論
都係大光圈散景,想影個wide d嘅shot都成鵬人。
olympus可唔可以相機直接過raw檔去手機?
巴打們

我係櫃桶底摷到老豆部GX1

仲有無用
會唔會就咁配個F1.4落去就見得下人
借問聲有無ching用過呢個牌子既鏡?好似幾抵deal
https://www.mivse.com

利申連機都未買想入手em10 iii搭枝人像鏡
好似唔錯,咁嘅價錢,唔好要求太多
https://youtu.be/TSm32ExBJYU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞