[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
Ching 我都有好多m43機/鏡,由e-m5玩到e-m1ii,都係忠心fans,不過今時今日O/P都唔再出平鏡,有時手痕想買下新嘢玩都落唔到手。眼見FF無反越來越平又輕便,都入咗套RP玩下。RP + adapter + 50/1.8 仲輕過e-m1ii + 25/1.4,我諗玩m43玩pro zoom先凸顯到優勢。
純粹睇價錢
當你只係以一筆預算當然入門FF機加支小三元標準鏡加定>50MM既定焦鏡一定係值過一支恆定F1.7入光量既超廣角變焦

當你需求更高級既鏡,間間廠都係坑來,差在邊個牌子既坑你自己會笑住踩落去ja

m43 已經過左最好既年代,留唔留睇自己需求
佢而家超廣角<-->超遠攝都齊鏡, 再出平鏡都無乜意思吧
證明左價格戰最殺食,出部半殘機功能左閹右閹,大牌子優勢再拍個靚靚廣告,咁又搞掂
廠想攻專業,俾人話大
輕細齊全,俾人話再唔出新野
底細,俾人話用入門大底好過
開條新線,俾人話棄坑跳槽

都係果句啦,條路自己揀,開心唔駛喊
等等先各位,並唔係話比較啲咩或者彈m43唔好,講真玩落RP vs EM1ii各有好玩嘅地方,只係純粹影相唔拍片的話,同一筆錢買入門FF確係有image quality嘅進步,價格戰真係會搶咗好多市場。

我都有繼續玩m43,仲好鍾意O記,有興趣大家交流下:http://instagram.com/ed.yip
Z6都好玩 易上手 又有FTZ跟
唔洗拗,留得係到吹水既,自己對M43都心中有數啦

今時今日仲繼續玩m43嘅普遍都鍾意影相多過聞器材
好多ff撚影完都無時間去聞相
比你有時間聞
聞完又唔會晒相/生產
比你晒大相大到地鐵廣告海報咁大
都唔會有人知你用m43定ff
因為m43絕對夠做有餘
雖然ff影出黎當然好過m43
crop都多啲位crop
咁ff同m43之間既優勢去左邊
去左
各花入各眼啦
我自己都有套canon ff
但當我同一筆錢
可以買到支有三防 唔洗點收光圈都靚嘅pro鏡
個吸引力自然大啲
最重要 個ibis真係好撚正
影相 最緊要隨時都對部機有信心
呢樣野就係m43比我嘅
其他人鍾情大底細膩嘅畫質 自然對43
share下Olympus歐洲嘅page,人哋嗰邊啲branding做得幾好,搵好多後生仔拍咗好多短片同埋相,講到輕便嘅優勢:
https://www.olympus.de/site/de/c/inspiration_photography_cameras/olympusxplorers/olympusxplorers_photography/index.html
我玩左咁耐都的唔起心干去買pro鏡
價位阻力太大
pro vs 唔pro真係差咁遠?
利申
我唔聞相但仲會晒相同做下公司野
但z系轉接鏡會得番3軸防震 ,j唔落手
但z 系鏡而家重貴過sony gm
50200奶/大25奶/425奶,值得一試
最重要係個三防!
2皮
話就話規格超班啫
過咗火位wo
認真頂龍萬頭先接受到
2皮買鏡就唔玩m43啦
可能只係我同你唔識貨啫
咁大間誇國企業唔會無啦啦出個咁既價錢
總有佢原因既
你將ff嘅優勢無視跟住就話ff優勢去咗打飛機唔係咁呀。FF仲有dr,高可用iso,哩啲無視晒,老實講,你平時日光日白唔影快嘢唔聞相,就咁立眼手機隨時靚過晒所有相機。但去到比較惡劣嘅環境,光差大,低光,FF影出嚟嘅raw後製能力好唔少,m43暗位一拉返光啲noise就好勁。同埋散景m43 f1.2都仲輸比ff f1.8,莫講話ff f1.4。
382克
司馬秤十兩野
強國秤七兩半多啲
都係冇概念嘅就去搵盒砂糖托下
或者會有答案
hi 唔係喎
搵盒375mL維他奶 加埋body 托住係手咪得
洗hi 搵砂糖
反而我唔明白,其實呢d報料價一向都係報大好多架啦
落地價係呢個價你先屌都未遲吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞