[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
其實有無反又無m43會唔會好on9
自己用既野,邊有分on唔on9 ?

大把人三,四修
呢支對焦聽啲師兄講會慢啲
同埋15 1.7假奶喎
因為貴而要就住用真係新觀點
用m43 / sony ff/ canon ff的人係唔會交集到

無反的係sony 最多人用
但我真係唔會有意欲用 apsc/ ff
單反唔會拎出街
無反 部sony好脆弱 有時用一陣已經過熱 粒電又捱唔住咁 總之好多野加埋會令你覺得佢撞兩撞就會壞咁 唔知你有無試過用電子野有呢種感覺 所以就唔敢粗用 即係首先唔會無相機袋就咁放落出街袋

有時出街唔會想諗咁多執相機袋呢樣果樣
菲林機我都係有兩三部幾百蚊買返黎既rangefinder仔就咁隨手拎起掉入袋就可以
單身自己係用ff
因為自己以前有接少少freelance既簡單影相job幫朋友手(朋友有時請唔到/請唔切助手)
用耐左咪有部單反係度
而事實上係 去到2017年尾、2018年頭之前
如果出去接job做助手果d唔用單反(就算你用sony無反都好)
都會俾行家笑 或者俾人屌

咁的確係有需要架喎
自己用既野,邊有分on唔on9 ?

大把人三,四修
因為貴而要就住用真係新觀點
用m43 / sony ff/ canon ff的人係唔會交集到

無反的係sony 最多人用
但我真係唔會有意欲用 apsc/ ff
單身自己係用ff
因為自己以前有接少少freelance既簡單影相job幫朋友手(朋友有時請唔到/請唔切助手)
用耐左咪有部單反係度
而事實上係 去到2017年尾、2018年頭之前
如果出去接job做助手果d唔用單反(就算你用sony無反都好)
都會俾行家笑 或者俾人屌

咁的確係有需要架喎

單反,自膠
"攝影" 打工仔另計啦 香港人眼中用器材頂住技術

如果你出名到掛自己名做job, 你拎部leica 出黎都無人敢開聲
可惜我只係好低level既助手 幫朋友頂job
頂到我最後都廢事為左果少少錢咁辛苦(自己本身有份唔關事既正職)
當興趣玩下囉
seem to be fun
又有錢袋

我見好多ff機影出黎既相真係會比m43靚啲
講緊唔洗放大都靚

靚到明明一齊去睇點解肉眼都見唔到既色彩你都捕捉到
你自己都入來自問自答

nikon z7 或者fuji gfx50幫到你
最近好似好多人入坑
我唔知算唔算粗用呢
每日番工都袋住部機(用相機背囊)
我係答左點解仲有意欲用ff姐
因為我d袋都無乜間格(對上一份工成日要無啦啦有幾日出左去做野咁,所以買d袋係無乜間格,一掟晒d packing cubes入去就可以隨時去第度住幾晚)
變成左而家拎相機出街就一定要用內膽,但d內膽好多都重同大舊
一機一鏡時就相機包布包起入落個普通背包
一機多鏡就用埋個內膽先入落同一個背包
so far都未見有異樣
你揸緊架法拉利會唔會帶佢跑越野呀?
15 1.7 平靚正..
不過個罩係咁甩落黎..靚有無方法搞搞佢
O記個九宮格係咪無得set正常size?
一定要用佢嗰個中間特別窄既版本?
嚟緊去新加坡,諗緊買唔買支7.5 f2 同埋應該帶邊支去

利申手頭有:
12-40 2.8
20 1.7
40-150 kit
如果去supertree 入面,可以用7.5mm 影幾靚

12-40 同20f1.7必帶 , 40-150 就睇你多唔多用 , 如果買老蛙就諗下一機四鏡會唔會太累贅

45係日本街拍其實唔錯
宇治??
平等院
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞