[細底係原罪] M43呢邊報到 (12)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
月尾拎埋部em1 trade 走佢換em1mk2, 解放下支50-200SWD
好彩姐
看相相認時間
https://www.olympus.com.hk/tc/omstore/details.html?pcd=35&mid=855

有無巴打買左? $6990 Pen-F + 12mm F2.0 + 原廠電 + 64gb card
點解Pana唔自產M43 CMOS?
乜原來咁多cd-rom㗎幾百人睇過
開盡光圈? 但平日帶出街方便嗎? 唔細支
兩張都全開 ,我買左24個鐘都無,不過我覺得同支1240差唔多
咁撚多
迷思:差唔多sizes下
1240Pro:方便 sharp 萬用
1.2Pro: 大 重 失卻原意
1.2 有更淺景深,散景再靚啲,入光又多啲,如果有人需要以上嘅要素咪揀1.2囉

又無話失去原意嘅,如果只為輕同細而唔去出呢類鏡,反而得不嚐失
P記啲cmos嘅長曝 高iso雜訊控制好差 冇sony技術咁好
琴晚12點左右已經有二百七十幾
買完40-150 2.8,今日出去試鏡

講下感受先,由kit轉pro鏡第一感覺,果然係pro鏡,畫質好,sharp到飛起,真係可以數毛毛,無咩暗角,散景幾好睇

zoom到最遠都有2.8光圈真係好爽
不過明顯重左好多,影左兩個幾鐘已經有啲攰,要習慣下

個hood幾方便,推一推就伸出去

呢枝鏡未去到12-40一樣係必買,不過如果有budget,又鐘意呢個range,可以入手

我用開peak design,講埋放唔放得落
20L everyday backpack: em10mkiii插住鏡打橫放沒問題
capture扣: 垂直同打橫插都沒問題
range pouch(middle): 僅僅放得落
乜原來咁多cd-rom㗎幾百人睇過
咁撚多
琴晚12點左右已經有二百十幾

請問大家放m43鏡除左dcfever 個二手網仲有冇其他二手網/group 會擺上去?未試過放唔知邊到多人睇
旋轉,fb group
好,感謝
入左,得銀鏡
S1/R上面同TowerJazz合作嗰塊FF假假地都有100分,可能不及Sony但亦遠優於Canon。之前又同Fuji合作出咗8K全域有機CMOS,冇理由技術係瓶頸。
Pana話2020有8k相機出 仲話會係gh6 諗緊呢sharp塊8k cmos會唔會出自佢手筆
Sharp聲稱係自產。
另一邊廂嘅Olympus喺度獨毒自研究緊Global Shutter。
咁抵
早買半年, 少左支12.2
用緊 pan g85 + stock 12-60

諗緊如果課金升級換鏡
應該換Leica 12-60 (f2.8-4)
定入支 12-35 f2.8 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞