『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
《入境條例》30/6/1997

“香港永久性居民” (Hong Kong permanent resident)指屬於附表1內所指明的界別或種類的人; (由1987年第31號第2條增補)

附表1
[第2(1)及59A條]
香港永久性居民
1.純粹為華人血統或帶有華人血統並曾在任何時間至少連續7年通常居於香港的人。
2.英國屬土公民且 ——
(a)屬《1986年香港(英國國籍)令》** (1986年第233號法律公告)第2條所指明與香港有關連的界別或種類的人;或 (** “《1986年香港(英國國籍)令》”乃“Hong Kong (British Nationality) Order 1986”之譯名。)
(b)憑藉與《1981年英國國籍法》++ (1981 c.61 U.K.)附表6所述的英國屬土(香港以外)的關連而成為英國屬土公民並曾與(a)分節所指明的人結婚的人。 (++“《1981年英國國籍法》”乃“British Nationality Act 1981”之譯名。)
*3.屬英聯邦公民並在緊接1983年1月1日之前憑藉當時有效的第8(1)(a)條享有香港入境權的人。  (* 註︰為方便查閱,現將已廢除的第8(1)(a)條重錄於附錄內。)
(附表1由1982年第78號第14條增補。由1987年第31號第27條代替)
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* 註 附錄
第8(1)(a)條在緊接1983年1月1日之前的內容如下 ——
“8.香港入境權及在無逗留條件規限下留在香港的權利
(1)下述各人享有香港入境權 ——
(a)香港本土人 * ;”。
( * “香港本土人”(Hong Kong belonger) 在第2(1)條(釋義)中界定如下 ——
““香港本土人”(Hong Kong belonger) 指 ——
(a)緊接1983年1月1日之前 ——
(i)在香港出生的英籍人士;
(ii)憑在香港入籍而成為英籍人士的人;
(iii)根據《1948年英國國籍法》第7(2)條在香港登記而成為英籍人士的人;
(iv)與上述(i)、(ii)或(iii)節所述的人結婚或曾與其結婚的英籍人士,或屬上述(i)、(ii)或(iii)節所述的人的子女的英籍人士;”。

所以係一堆華人係香港永久性居民,但係呢班人冇入籍係冇資格申請BNO。
咁其實有BNO就keep到香港永久性居民 中國籍冇用
個永久會變咗唔係「永久」
唔記得如果幾多年冇住過香港就會冇咗「永久」身份
但係冇咩問題啦,依個年代飛轉香港住返幾個月都唔貴啦
香港永久性居民
純粹為華人血統或帶有華人血統並曾在任何時間至少連續7年通常居於香港的人。

點樣驗? 額頭鑿住「華人基因」? 抑或改個中文名「激烈的海膽」都變咗有華人血統? 瓷籍盛智文依家再生小朋友咁係猶太定華人血統? 即係龍門任搬?
屬人主義真係好on9

好純真
擺明係由得支那亂噏㗎啦
不是屬人主義,全歐洲都係屬人主義,父母一方係公民,仔女都會係。

最on9係血統主義。
錯體bc
我應該交齊文件
佢又冇出email畀我叫我補
直頭石沈大海
但"華"人都唔係單一種族 血統任佢up啦...
李白係吉爾吉斯出世,又話係中國詩人。

新疆維吾爾人又係中國人。根本就無規則。
要到大清先開始有中國依個concept
清之前D國家根本同中國無關 格硬全部計做自己屈自己有四千年歷史
留名
你再唔睇Doc
呢個Post所有人一齊屌撚柒你
有冇比老母睇
等我估下佢第一句講乜先:
明明冇幫你整喎,點會有既???
你係咪識續呀,幫我續埋丫?

最仆街係我幫老母續完都係鐘意用特衰
其實點解D老母咁堅持話冇申請過呢
巴閉囉,英雄主義,疊馬。
我唔妥你,我可以𢭃你;
我唔鍾意你,我可以𢱕你。
依我觀察,如果D老母下一句屌柒英國佬冇用就即係好大機會有#hehe#
條法例係97前立法局定,唔關支那事
感謝薪火post各巴打,今晚收工返到屋企就收到BnO

https://lihkg.com/thread/1062146/page/1
希望呢個post 巴打可以幫下手睇下
too young too simple, sometimes naive

利申唔old
我一早唔見咗本bno, 係咪要去報失先?
咁基本法既國籍法唔係支那定係邊個定?
唔洗 當first apply咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞