『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
但係 唔係話當時冇登記做BNO
就唔會有BNO咩?
我好亂

任何人如果只憑香港關係取得聯合王國及殖民地公民身份或英國屬土公民身份,但未於1997年7月1日前(1997年1月1日至6月30日出生者則限期為同年9月30日前)辦妥登記英國國民(海外)身份的話,這些人士將於該日起不再是英國屬土公民。如果你只因香港關係取得英國屬土公民身份而成為英國國民,由1997年7月1日起該類人士亦不再是英國國民。
由於該類人士自該日起不再是英國國民,英國國民(海外)亦不再接受逾期申請,而英國護照只會簽發給有英國國民身份的人士,所以如果他們申請領取新的英國護照,他們的申請將會被拒絕,申請費用亦不獲退還。

BTW 試左先
多謝咁多位
咁即係唯一答案就係gogogo啦
調返轉諗,你有無相身份證、你有BDTC、無相身份證只會同時向正在申請BNO/CI並從未持有身份證嘅十一歲以下兒童,而你唔會係有資格申請CI, 咁代表乜?

家變
係咪Adult first time?
BNO/CI須要過渡97,英國簽發嘅證件無法確保持證人繼續有香港居留權,所以要同時簽發身份證,聲明BNO/CI證件持有人有香港身份證而呢張嘢係證明到證件持有人有香港居留權。

而事實上主權移交後臨立會就改咗入境條例,將非中國籍永久居民設限,唔再通常居港起36個月就會喪失香港居留權。
你可以翻查你嗰本護照有關香港居留權嘅聲明。
你老母本 BNO 係咪 1990 年之前發出?
我22/3 轉dispatched 仲未收到track code
去到德國再講
恭喜恭喜
就算有佢依家要退支籍應該冇問題丫
佢封email又冇寫佢係BNSS嘅BC

自己睇
要自己比證明唔係BNSS
只要dispatched左就可以用reference no track BNO先
成件我似係
1. 因為passport 會喺97年2月到期
2. 早半年就要整新passport
3. 去申請新passport
4. 所以96年8月整BNO
成件事似係
1. 因為passport 會喺97年2月到期
2. 早半年就要整新passport
3. 去申請新passport
4. 所以96年8月整BNO
好似今日到,唔該巴打
好多人包括我收passport都完全冇聲氣突然出現
反而舊文件有曬email, sms
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞