『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
整返張戰狼2中國護照俾佢
終於收到

First Passport

25/2 being processed
15/3 Dispatched
19/3 收到舊文件
21/3 收到BNO

多謝依個post嘅各位前人
即係我都有排等
你係咪續證比人當first adult
都唔明點解人地個d first adult 兩日就轉dispatch
我就咁黑仔等咁耐
其實
doc已經講咗first passport喺要6個星期
前幾版個cap圖都話要3個星期
你就話人哋兩日就變dispatched(重要唔知係咪睇錯/計錯數)
唔似人哋咁快就話點點點
其實你會唔會諗吓問題喺喺你身上高?
起碼個半星期喎 邊有咁快轉Dispatched
其實你拎官話黎同我講有咩用
我都係睇人講話等3日轉dispatched
https://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/otter/2018/08/2018-成功續領bno過程分享-過期13年,無副簽)/
官話就係人都識睇
至於係咪真係攪咁耐就另一回事
一句講曬
你用最快嘅case嚟assume自己都可以咁快收到喺有問題
咩官話心諗做乜講普通話?
官腔嘛?
依排好似幾多人申請
係同Ulife續證定同hmpo續呀?
樓上個位話要例子咪quote 個比佢
我無話係同ulife 續
兩日就難d 我一個禮拜已經算好快
好想搞返本bno返嚟 但改個名 本護照又係bb相 又唔識英國人同專業人士 點算好
睇doc啦頂
無架喇
搞唔返
認真答

交改名契

盡力搵副簽

真係搵唔到咪叫交千幾試下無副簽過唔過到骨 睇運氣囉 副簽唔一定要英國人 可能你身邊有人有外國護照唔出奇
想問下大家意見

我係絲,嚟緊四月十一號一個人去愛爾蘭🇮🇪,plan咗十二號去北愛,十四號會由北愛去倫敦🇬🇧

如果十二號真係硬脫歐,我應該點好

Option 1:
照舊十二號去北愛,十四號由北愛去倫敦
(可避免航空交通混亂,但我啲擔心硬脫歐北愛治安...)

Option 2:
十一號起留響愛爾蘭住三晚🇮🇪,十四號直接飛倫敦🇬🇧(但都驚嗰幾日航空交通大混亂...)

Option 3:
有諗過去唔去北愛,轉去Isle of Man(英國皇家屬地),呢個地方風景幾靚
由愛爾蘭🇮🇪飛去好近,可以十二號由愛爾蘭飛去Isle of man,跟住十四號由Isle of Man飛去倫敦

大家可唔可以比d意見,Thanks

另外想問拎BNO入境愛爾蘭時,會唔會有印?
佢...係咪又俾咗本錯體BC我?
唔該哂巴絲解答

入面點寫?
Nationality嗰欄同埋個code嘅兩行係咪都係GBR?
照常啦我覺得
冇亂得咁緊要嘅
但係擔心嘅就唔好去北愛啦option 3
你睇埋入面先
首先睇下你國籍個到有冇錯到,之後再睇observations 有冇寫到D咩 如果國籍係BC而 observation又冇寫嘢嘅話你本passport 係啱嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞