『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
集郵咩
藍色唔好睇,趁佢未轉色續咗去好過
幾時先可以自訂顏色?

咁岩上網查一查資料 連大陸人都知道港澳人用回鄉證返大陸係二等公民
反而台灣因為統戰既關係 台灣辦公室恨不得將給一等公民福行吸引台灣人黎住

因為工作既關係 拎住回鄉證要返大陸出差 我都諗緊換唔換台胞證好
一等又好、最高等又好,我都唔想要。 對一啲十年都唔去瓷國嘅人,最好只維持外國訪客關係。
可惜事實上唔可以
不過依家BNO好似不論咩種族既人都可以申請大陸VISA了
去中東國家安全起見都係用特衰啦
大家會唔會bno+特衰一齊帶去旅行以防萬一
申請流程?
我不會,特衰根本就無用
我都唔會
今日蘋果日報介紹直布羅陀
https://www.thesun.co.uk/news/3241305/british-passports-blue-brexit-old-colour-eu-european-union-france-latest/
屌佢個西,英國要迫蝕,不過自己護照境由歐盟成員國法爛西印製,到底喺咪真係想脫㗎,9月續咗去好過
其實我自己覺得黑底金紋最靚,呢隻殯儀藍太頹喪了
我Google到有個blogger教BC點申請多本護照嘅流程,BNO應該都適用

總結嚟講,申請多本護照係要當你自己係第一次申請英國護照咁做 (First passport),之後補send個email同返HMPO解釋你點解有未過期護照仲要申請多本嘅原因,同埋提返佢地唔好取消你依家未過期嗰本。

不過個人覺得,作為海外國民,應該係send email問定HMPO先,睇佢地refer你點樣申請,如果佢回覆話有其他申請方法可以交少啲嘢就最好啦。始終要喺香港apply first passport係要預備好多文件,更加唔係個個都搵到個合資格嘅人做countersign。

入面有教點申請同點寫個email
https://pointstobemade.boardingarea.com/2018/02/22/getting-a-second-uk-passport/
BDTC護照最靚
原來又有人抽獎送大禮入籍

英國公務員真係
間中打錯野
就算申請到都無用,始終仍然是廁板人,費事俾多幾百益對家
想問吓bno使唔使本人簽收
no
thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞