『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
啱啱諗到一點,source要後補,就係英國有部份全球性法律適用BNO, 例如叛國、反恐等等,但係我哋一來不情願地或者叫毫無選擇地成為咗異國公民,二來無同BC相等嘅權利但我哋需要付出同BC相等嘅義務同責任,係唔係又係一件公平嘅事?

(當然我絕對唔介意英國當局對嗰啲聲稱無再續護照、將護照墊煲底或者已經燒咗本護照但實質上本正式申請放棄英國國籍仲持有BNO身份嘅土共、5毛追究佢哋可能干犯嘅叛國罪
我嗰本係IPS我係好後期係領事館續嘅,你嗰本係唔係差唔多到期?
岩岩追返POST

RENEW PASSPORT轉左新SYSTEM?
可能真係揀錯
依家online enquiry 左等佢覆
要三日working days
FCP, IPS, HMPO 係咪無分別?
仲有年半左右
雖然我想BNO平權(正確嚟講係統一國籍),但係唔係因為要守叛國嗰類法
其實依個係基本國籍要求啫,無論如何都唔可以叛國同做恐怖份子,唔應該作為「義務」同「責任」
我覺得so far BNO嘅權利同責任係對等,大部份香港居民交稅都冇入英國政府袋,噉就冇自動喺英國嘅居留權、工作乜乜乜,依樣接受到
我只係覺得要分咁多國籍係好煩,唔應該到依家依個年代都玩分國籍依啲咁縮骨嘅方法
係,無辦法。之前果d響領事館續,可能果陣程序唔一樣?
唔鍾意見到個崩角
利申:處女座
你講嘅嘢無錯,但係唔代表我有講錯,我嘅重點係無權利但要付上責任同義務本來就係唔公平,但咁唔代表我話咁就係唔需要遵守呢啲法律嘅藉口。

而你講交稅呢樣嘢,邏輯有問題,唔係英國工作嘅BC唔使交英國稅,係英國工作嘅BN(O)要交英國稅,我想問呢點本身可以同我講緊嘅嘢有咩關係?

BN(O)嘅投票資格係跟英聯邦公民,一旦離開英國就無權投票,即使投票資格依然有效,但係BC可以係海外投票,我想問呢啲又係咩玩法?

對唔住,我無辦法接受同認同咁樣叫對等。
我覺得啫 個人意見嚟
我都知係你個人意見
我心態係覺得,個居留權係可以自動pass畀下一代,係因為佢assume你下一代會喺英國到生活,服務返英國嘅社會,所以先會信任去畀個居留權你。而BC都好,如果喺外國生活幾代,一樣冇得pass居留權、甚至國籍,係出於有理由相信佢下一代唔會再為英國社會服務乜乜乜。我係噉睇。
而BNO嘅問題就係,佢畀香港人keep英國國籍,但大部份香港人係唔符合我上面講嘅「佢可以assume你喺英國到生活」,甚至依代香港人嘅上一代普遍都唔係,噉嘅情況彷佛仲低過BC,因為BC都要有一代係喺英國到服務英國,但香港係可以祖宗18代都冇服務過英國。(當然香港以前都係英國地方,但本身都行政、財政獨立,又好難講好密切,而且香港97前儲落好多錢都仲留喺香港英國係冇拎走,super啦。我自己睇就係合作關係比較多)
仲有就係響英國做野要申請工作簽證,如果applicants入面有差唔多學歷同經驗,但一個BC隨時返得工,一個BNO要申請work visa又要等批又唔知幾時先返得工,公司會請邊個人?Entry level ge工根本唔會考慮,響出面撈到mid / senior management有幾多個人肯冒險貿貿然走去英國做野?搵工方面同BC比BNO已經輸在起跑線
我冇覺得唔洗改變
只係覺得現時係對等,因為香港人的確多代都冇喺英國做過嘢,佢有理由推斷派出去嘅BC係得唔到應有嘅回報,正如BC都有by descent,佢地喺外國生仔都唔會有國籍。香港依一代BNO嘅上一代大部份都冇BC,喺香港做嘢係服務香港而唔係英國,但你都有BNO畀你去做英國人,其實都叫「合理」啦對我嚟講
咁又講唔通,如果2002年無修例比BOTC登記做BC之前你咁講嘅話,我勉強接受,修例之後我唔覺得咁樣仲叫合理,依家碩果僅存嘅14個英國海外領土(講緊有人住嗰啲同唔計賽浦路斯基地區)嘅人,好多都同英國扯得上關係嘅都係因為英國殖民(或者黑奴啦,但唔講咁遠) 。
依樣係直頭仆街我覺得
佢係明目張膽噉遺漏香港嗰堆人
其實佢噉係因為政府上左右都幫唔到香港嘅問題嚟
右覺得香港人幫唔到英國
左覺得香港人唔夠可憐
我覺得到依個年代,一唔應該分國籍等級,二唔應該明目張膽噉遺漏自己某啲國民嘅權利
平權就冇乜可能
但不如爭取一D plan 可以放寛working visa既門檻
可以yearly有process咁比人一步一步咁攞到居留>醫療>公民資格
好過而家申請T2 visa基本上係冇可能
我覺得平權就一定㗎喇
係今年 下年 定係2047
10年內冇都冇意義
去到都冇工作能力又適應唔到
唔好唔記得國藉繼承,我見一些父母同時用BNO而子女在陷共後出世而被迫用特衰,真係好陰公。居英權都可以傳一代,為何BNO唔可以?
憑乜嘢咁坐定笠六
我係英國人都唔會批
幾百萬港蝗
香港人會做野架 你估支那人咩
點解份Declaration Form, 淨係見到自己個address 1, 冇address 2?
係咪正常? 我明明填咗
依家淨係得 FLAT, FLOOR, BLOCK
睇doc啦
佢哋咁鍾意拎自己同支那蝗比咁可憐

不過香港人咁鍾意返工,不如諗下真係成事嘅話,最後究竟有幾多人會即刻搬過去,BNSS啲BC都未走啦
而家已經2019啦
啲地址等等privacy data仲完完整整咁paper base傳來傳去咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞