『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
想問吓巴打我有三本未剪角嘅bno, 係咪寄最後嗰本俾佢就ok?
定三本寄晒穏陣?
Thanks
三本未剪角嘅都係你嘅?
yes, 我都唔知點解有三本, 一本手抱BB仔咁大嘅, 一本幼稚園相, 最後嗰本小學生相
當年你點續
我都唔清楚, 嗰陣咁細
BNO版Mengwanzhou
所以林鄭先覺得你地小題大做
d valid date 正唔正常?
會唔會lost case renew 之後揾番本舊
最慘係俾左錢想重新申請都唔得
未成年的BNO的效期好似只有5年,你父母果然是忠誠的國民
不過而家都冇呢支歌仔唱喇,最細果個都22歲,全部都10年了
原來記錯, 唔好意思
啱啱摷返晒出嚟, 原來得早先同最後嗰本無剪角, 中間嗰本剪咗
係5年無, 最後嗰本係00年簽, 05年到期, 睇嚟都100%要副簽了

岩岩收到 但佢冇寄番張出世紙正本俾我
都話分兩份囉
有冇聽書㗎
嚇死我
我依家用緊第四本BNO啦,申請第四本前得第一本有剪角,其他兩本無剪角,後來續期寄曬過去,攞完新護照寄返比我時同我剪Q曬角我估係以前換護照時無特別要求一定要剪角所以無剪到?
剛剛收到時有d唔開心
唔清楚
不過你冇寄曬過去嘅話佢哋有幾會會講
According to record, we found that you have passport(s) haven't been calcelled
所以寄曬去喺最穩陣
我諗你都係唔好諗咁多,跟咗個指示寄咗先,之後留意email 好過
但係我想問清楚,你本嘢係唔係UKPA , UKPS, IPS or HMPO 簽發?睇你本嘢個authority 點寫
有咩值得唔開心?
跟規矩就係要剪角嫁啦
應該唔係
Authority係hk
如果唔係呢四個出嘅話,我諗你揀錯option錯寄咗先再算
特區護照期已過
諗住成本記去申請BNO
多咗好多人唔睇doc就入嚟問嘢
有無巴打嗰本有效BNO issue authority都係FCO,而唔係HMPO etc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞