『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
噉嗰個地方嘅「河北」又會點讀
應該係romanised,但佢又romanised唔曬
好似北京以前係叫peking,天津叫tientsin,廣東叫canton咁,
湖北romanisation係叫hopeh
97年6月?趕得切尾班車果隻
嗰陣得幾個月大
老豆幫我申請
加左template
讀緊中學開始想續 讀完大學出嚟做嘢終於續咗
Template 反而無 “Hong Kong”
寫hong kong洗鬼貼堂咩
又有作品貼堂
嘩 上面果個擺明支那仔黎wo 無人反?
反乜嘢?
佢又冇得罪我地
template到Guangdong都有啦
又冇上嚟問垃圾問題又冇挑釁人
相反就算香港出世
都可以唔睇doc鳩問嘢,係噉走嚟話人拎bno打飛機乜乜柒柒
你係咪上錯台?
我都冇比出世紙正本,副簽都冇
今日轉dispatched 個下開心到個心離一離
笑 97年得幾個月大唔係香港出世 擺明衝落黎攞香港身份證同BNO
咪即係高/連登最憎既大陸仔 咁都當真.香港人 ?
老豆香港人老母大陸人又唔得?
大佬出世又唔代表啲咩
我又見唔到啲巴打有講當唔當係佢係真·香港人
我淨係知到佢冇得罪依到啲人
乖乖地續自己應有嘅身份證明文件
噉自然冇咩必要鬧人
如果要講嘅話,依個post唔係幫「真·香港人」續BNO,係幫有英國護照嘅人續英國護照,你鍾意點定義「真·香港人」真係隨便你,我諗依到冇咩人有興趣爭論依樣嘢

我加左英文名所以簽咗先 費事佢彈返轉頭
救得一個得一個啦
其實啲新移民肯跟番香港文化、自己搵錢唔靠綜援同公屋為生,本身都唔會排斥佢地。
而家個啲新殖民黎香港係要消滅香港文化、黎香港做社會負擔、搶香港公共資源等等劣質行為,作為一個祟優嘅香港人,一定要排走佢地。
我唔太傾向單純以出生地或者血統嚟去否認一個人香港人嘅身份,反而歸屬感、自我身份認同、文化認同、價值觀以及對香港嘅貢獻更加重要。
反而嗰班香港土生土長受教育嘅,有權有錢有勢而再走去舔共嘅,真係唔配做香港人。
但在法律上,只可以跟屬地主義、屬人主義,又或者歸化去辯認為香港人。想對付有權有勢去奶共個班,我就相信咁多位巴打絲打有能力、有智慧去做到,只係時機未倒姐。
依啲好未來嘅事啦
依個post對香港前途其實一直都冇咩共識
歸英有歸英嘅,獨立有獨立嘅,平權有平權,唔平權嘅有唔平權
淨係點續BNO同點屌啲伸手黨叫有啲共識
點辯認香港人可能真係再有主權先有得講,但點辯認BNO就係英國政府負責啫係根本喺BNO之上嘅香港人身份就只有英國可以決定(其實係佢地家人喺97之前決定
依到只係做到幫佢地拎返證明文件,代表唔到咩,個身份就一直都存在,而文化歸屬感感亦唔會因為續本護照有變,啫係佢地拎本BNO賣港都冇法㗎,斯諾登都出賣美國情報啦
啱,大撚把英屬香港出世嘅香港人今時今日奶緊共。當年雨傘,有幾個有份去嘅fd都唔係香港出世,做香港人最重要係認同實淺呢到嘅價值,我理撚得你邊度出世,我好多時覺得呢班人比好多香港人更加值得多本英國護照防身。
想問下呢個巴打搞野點
因為我同你一樣 已經收到bno 但d正本就咩消息都無
已經send左email等佢覆
但上次試過問其他野 佢都無覆我
開頭好天真以為渣BC 去讀書會平d
過咗幾多日先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞