『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
點解唔去歐盟讀
因為係香港讀完HD有得直接係英國呢間大學讀Final Year(非野雞)
唔講得多廢事自爆
d u可能要學當地語言先有得in
mtr都撞埋
正苦都唔理,狗鐵想幾時撞未幾時撞
https://thestandnews.com/politics/%E7%92%B0%E6%99%82-%E5%B0%88%E8%A8%AA-%E5%87%8C%E5%8F%8B%E8%A9%A9-%E5%8F%96%E6%B6%88%E5%8F%B0%E7%B1%8D%E5%BD%B1%E9%9F%BF%E4%B8%8D%E5%A4%A7-%E6%88%91%E6%9C%89%E7%89%B9%E5%8D%80%E8%AD%B7%E7%85%A7-%E5%8F%AF%E7%94%A8%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E8%BA%AB%E4%BB%BD%E8%B5%B4%E5%8F%B0/

57歲的台籍港區政協委員凌友詩,日前在政協會議上發言高調支持「兩岸統一」,台灣內政部處法定最高額新台幣50萬元(約12.7萬港元)罰款,其台灣戶籍亦面臨被取消。凌友詩接受內地《環球時報》訪問時稱,取消戶籍對她影響並不是那麼大,「因為我擁有香港特區永久居留權,有特區護照,好多國家和地區都免簽。如果被取消戶籍的話,我只是需要用香港居民身份進入台灣,但並不是進不去。」

咁牙擦擦就即管取消佢戶籍啦
你老味呢D蝗蟲咁都可以拎廁板
無可能嘅事

人哋轉左要 ordinarily residence 先quality home fee
你點去defeat ordinarily residence
Status 轉左dispatched 係咪即係approve 左
係 你用身份證大法?
唔係呀,我有舊個本
不過我冇副簽冇寄出世紙正本
最尾嗰句凸顯BN(O)嘅意義
真•香港人嘅證明
咁「愛国」可能冇歸化呢
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A4%9A%E9%87%8D%E5%9C%8B%E7%B1%8D
中華民國公民原則上不允許雙重國籍,外國人歸化中華民國籍須放棄原國籍。然而依國籍法,中華民國公民喪失國籍須經內政部許可,實際中不存在強制要求放棄國籍的情況。在臺灣具有戶籍者不得領用大陸地區護照,否則會喪失臺灣地區人民身份,導致實際上無法繼續使用中華民國護照。[8]但對香港(含英國國民(海外))和澳門則無限制。另,雙重國籍者不得擔任「元首、政府官員、公務員、陸海空軍將官」。
國籍法漏洞咁大 好心學下英國人啦
唔該
台灣心態係 大家都係中(華民)國人,不用分那麼細
有啲學校開始收全費
荷蘭又有槍擊案
如果我驚之前填我個地址填錯咗
邊度可以改番
台灣分開左大陸同港澳居民
台灣一直都在主要港澳係台灣領土
所以先搞成咁 但相對港澳人移民台灣比外國人同大陸人都簡單好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞