『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
睇doc先啦
而家講緊97前香港永久性居民定義,唔關國籍事。
咁計法我應該聽日收到
支持
不過ching係連登咁Post預咗比憤青五毛轟炸
不過作為香港人做得幾多得幾多
好過等死
送埋最新嘅《入境條例》附表1

香港特別行政區永久性居民
任何人如屬以下任何一項,即為香港特別行政區永久性居民——
(a)在香港特別行政區成立以前或以後在香港出生的中國公民。 (由2002年第84號法律公告代替)
(b)在香港特別行政區成立以前或以後通常居於香港連續7年或以上的中國公民
(c)中國公民在香港特別行政區成立以前或以後在香港以外所生的中國籍子女,而在該子女出生時,該中國公民是符合(a)或(b)項規定的人。 (由1999年第192號法律公告代替)
(d)在香港特別行政區成立以前或以後持有效旅行證件進入香港、通常居於香港連續7年或以上並以香港為永久居住地的非中國籍的人。
(e)在香港特別行政區成立以前或以後(d)項的香港特別行政區永久性居民在香港所生的未滿21歲的子女,而在該子女出生時或年滿21歲前任何時間,其父親或母親已享有香港居留權。
(f)(a)至(e)項的居民以外在香港特別行政區成立以前只在香港有居留權的人。

7.喪失永久性居民身分
香港特別行政區永久性居民只在以下情況下始喪失其永久性居民身分—— (由1998年第28號第2(2)條修訂)
(a)身為第2(d)或(e)段所指的人,而在不再通常居於香港後,有連續36個月或以上不在香港;或
(b)身為第2(f)段所指的人,而在取得香港以外任何地方的居留權及不再通常居於香港後,有連續36個月或以上不在香港。
我唔想要個中國籍...
第一日知支那on9
一直都知佢on9 但更多人信支那有四千年歷史更on9
支那on9係有4千年歷史
由秦始皇焚書坑儒開始
響youtube同班人嘈過
佢地最叻就係話 夏朝已經有中國呢兩個字出現

呀大佬呀 果時中國兩個字既意思都唔同而家個中國既意思

成日老吹話自己五千年歷史
單係元清都已經係兩批唔同人
最on9係自稱Mandarin 不斷意識上FF自己係滿族後代
明明比人殖民統治/階級歧視/種族屠殺
No news is good news
唔好心急,因為hmpo要查你家宅,係要啲時間
每日check下個進度就得
要將「no news is good news」放喺當眼處
點解你哋又要影埋出世紙 老豆老母出世紙 結婚證書嗰啲?
英國大唔大機會要求你俾佢 如果俾唔到佢係唔係好大機會reject?
利申準備申請lost/stolen
new zealand單野
有冇認真睇曬成份doc?
1.要正本
2.checklist度要求你交咩就比晒佢
唔睇文件就唔好答佢啦...助長伸手風氣
脱歐歐盟會俾押後?
隔離個post啲五毛多到
一係直接唔俾
俾就俾正

俾副的話 九成就算唔需要 都叫你比番正本佢
似會
佢地要賣自己「團結」嘛
係時候出吓呢張野啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞