『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A4%9A%E9%87%8D%E5%9C%8B%E7%B1%8D
中華民國公民原則上不允許雙重國籍,外國人歸化中華民國籍須放棄原國籍。然而依國籍法,中華民國公民喪失國籍須經內政部許可,實際中不存在強制要求放棄國籍的情況。在臺灣具有戶籍者不得領用大陸地區護照,否則會喪失臺灣地區人民身份,導致實際上無法繼續使用中華民國護照。[8]但對香港(含英國國民(海外))和澳門則無限制。另,雙重國籍者不得擔任「元首、政府官員、公務員、陸海空軍將官」。
國籍法漏洞咁大 好心學下英國人啦
台灣心態係 大家都係中(華民)國人,不用分那麼細
台灣分開左大陸同港澳居民
台灣一直都在主張港澳係台灣領土
所以先搞成咁 但相對港澳人移民台灣比外國人同大陸人都簡單好多
寄左:email/online form備案,佢會話你知
未寄:夾多封信寄(有格式要求,睇doc)

出左依單要修例了
D人揸特衰去泰國係咪真係要同中國人排同一條隊
可惜bno要排外國個條隊 共享唔到榮耀
住址證明寫flat
我online 填咗room
應該無事掛
你有無睇大使館要改同補加資料係要寫cover letter
如果我驚之前填我個地址填錯咗
邊度可以改番

你有無睇大使館要改同個網補加資料係要寫cover letter
如果我驚之前填我個地址填錯咗
邊度可以改番

你有無睇大使館個網,要改同補加資料係要寫cover letter

戇鳩左添
交左文件去英國未,未就寫信連資料交啦
交咗
佢問我先寫online form/ email 比佢
Btw 呢個算唔算新野
新出生地 Template又可以多張
河北?
仲諗緊邊到係河皮
其實係湖北 唔知點解當年變咗HOPEI
不用細分
大家都是中國地方
有啲發音會將HO 當係WU咁讀

E.G. Ho Chi Minh City 胡志明市
突破盲腸
今日啱啱轉左dispatched
冇去過台灣嘅,要
有啲發音會將HO 當係WU咁讀

E.G. Ho Chi Minh City 胡志明市
突破盲腸
btw 如果係呢個case 做入台證洗唔洗等5日?
冇去過台灣嘅,要
不過你首先係邊度出世先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞