『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
大家都想咁啦,仲要問佢 有舊果本寄過去都可以錯既
不過3月尾開始唔係話所有passport都刪走EU個行字去咩
九成係你朋友問得唔清唔楚
咪同樣問得唔清楚
多幾句句子,用啲好複雜嘅句子結構夾雜喺中間
之後最尾先一句好簡單噉問自己知兩本有分別,問佢係咪唔可以用依家嗰本
dwlay到5月呀依家 仲有時間
ESTA要經英國background check
睇死4月就 brexit
既來之,則安之

你有心做歐洲人,就拎本BC去愛爾蘭住夠5年,然後轉做真永遠有效嘅愛爾蘭人。

你無意做英國人,就等10年後renew有機會轉返bno。

唔需要特登換返,因為你去其他國家,人地對口單位都係hmpo,hmpo唔會同人講你呢本係假野,因為你呢本的確係真,有晒電腦紀錄。只要你唔要求調查,佢都唔會主動作廢你本野。

記得,得兩個要點你要注意。1. BC唔好拎去台灣,否則第日轉返bno你唔能夠用bno入返台灣。要入台灣,用廁板,破費$370。2. 因為你持有BC,所以你要效忠英女王,唔可以參選香港特首。
你SEND個EMAIL去HMPO問吓先喇
如果巴打佢唔係撚緊連登仔,咁做一啲好處都無
見之前好多case都話可以照用
既來之,則安之

你有心做歐洲人,就拎本BC去愛爾蘭住夠5年,然後轉做真永遠有效嘅愛爾蘭人。

你無意做英國人,就等10年後renew有機會轉返bno。

唔需要特登換返,因為你去其他國家,人地對口單位都係hmpo,hmpo唔會同人講你呢本係假野,因為你呢本的確係真,有晒電腦紀錄。只要你唔要求調查,佢都唔會主動作廢你本野。

記得,得兩個要點你要注意。1. BC唔好拎去台灣,否則第日轉返bno你唔能夠用bno入返台灣。要入台灣,用廁板,破費$370。2. 因為你持有BC,所以你要效忠英女王,唔可以參選香港特首。

10年後先算,到時變返BNO的話,可以向英國攞證明,做回「港澳居民」入境台灣。 有BC唔用走去用廁板,講唔通。
2/25朝早 寄
3/1朝早 派送成功
3/4 being possessed
3/13 dispatched
3/16 收到新BNO
3/22收到 supporting documents
用咗BC係特區bno都入唔到台灣
琴晚dispatched
我估佢嘅意思係你要同台灣預先講聲
你嘅國籍被打回原形
冇記錯放棄外國籍之後第一次去台灣要整普通visa
詳情可能要向台灣嗰邊查詢一下

我以為多數收documents先 今日有一份dhl到唔知係bno定文件
我都係 不過仲未收到email/sms
見到dispatched 唔洗補文件即刻鬆曬
都係寄到去等幫你搞個個人點做
交足資料做齊野就冇大問題
都係個句,記得睇doc
希望快啲到 你有無email?
不過up相上去前幾頁都有人report同樣嘅嘢
應該要keep住留意
未收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞